1,5 yaşındaki Sakine bebeğin ölümüne soruşturma izni verilmedi: Tek satırlık gerekçe yazıldı

Koronavirüs salgınının Türkiye'deki en küçük kurbanı 1,5 yaşındaki Sakine Akdağ'ın ölümüyle ilgili, Batman Valiliği yaptığı ön tahkikat sonucunda soruşturmaya gerek olmadığını ifade ederek savcının olayı soruşturmasına izin vermedi

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden 1,5 yaşında Sakine Akdağ / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye'de Kovid-19 nedeniyle yaşama veda eden en küçük hasta 1,5 yaşındaki Sakine bebek oldu. Batman'da defalarca hastaneye götürülen ve epilepsi hastası da olan Sakine bebeğe, belirtiler olmasına rağmen test yapılmaması, tomografinin geç çekilmesi, yoğun bakımın uygun olmaması nedeniyle çok geç müdahale edilebildiği iddia edilirken Sakine Bebek geçtiğimiz 28 Kasım'da hayatını kaybetti. 


İhmaller zinciri

Batman'da geçtiğimiz 4 Kasım'da Batman Kadın ve Doğum Hastanesi'ne götürülen ve ilaçlar verilen Sakine Akdağ, durumunun düzelmemesi nedeni ile 25 Kasım'da yeniden hastaneye götürüldü.

Kovid-19 testi yapılmayan bebeğe, ailesinin ısrarları üzerine ise tomografi çekildiği belirtildi. 26 Kasım'da Sakine Bebeğe tomografisinin çekilmesinin ardından Kovid-19 şüphesi ile test yapılmasının ardından testi pozitif çıkarak bebek yoğun bakıma alınmak istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ailesinin iddiasına göre aradaki 21 günde ise bebeğe Kovid-19 testi yapılmamıştı. Hastanenin yetersiz olması ve yoğun bakım ünitesinin olmaması nedeni ile özel bir hastaneye sevki yapılan bebek ise 28 Kasım'da hayatını kaybetti.

Sakine Bebeğin ailesi ise Batman Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak bebeğin hayatının kaybetmesinde ihmali bulunan kişi veya kişilerden şikayetçi oldu.

3 Aralık tarihinde yapılan suç duyurusunun ardından ise Batman Valiliği yaptığı ön tahkikat sonucunda soruşturmaya gerek olmadığını ifade ederek savcının olayı soruşturmasına izin vermedi.

Yaşanan gelişmeye ilişkin aile avukatlarından Hüseyin Boğatekin, Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu. 
 

av hüseyin boğatekin.jpeg
AV Hüseyin Boğatekin / Fotoğraf: Independent Türkçe


Boğatekin, yaşanan gelişmeleri şu şekide hatırlattı:

Batman'daki yetersiz sağlık altyapısından ve yine özel olarak hekim ihmalinden kaynaklandığını belirtmiş ve bu konuda tarafımızca Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Şikayet dilekçemiz ve genel olarak temel yakınmamız, 20-25 günlük bir süreç içerisinde, Sakine bebeğin, yeterli tetkik ve müdahaleler yapılmaksızın ölüme terkedilmesi ve yine Batman ilindeki çocuk yoğun bakım ünitesinin bulunmaması, ölümden önceki saatlerde yanlış müdahalenin gerçekleştirilmesi, bu ihmal ve yetersizliklerin de Sakine bebeğin ölümüne sebebiyet verdiği şeklindeydi.


Tek satırlık gerekçe

Batman Cumhuriyet Savcılığı'dan olay tarihinde sağlık personellerinin listelerini temin edilerek soruşturma izni için Batman Valiliği'ne başvuru yapıldığını belirten Boğatekin, "Batman Valiliği İl idare Kurulu, aylar sonra, tek saydan ibaret bir karar ile soruşturma izni vermemiştir. İlgili kararda, herhangi bir gerekçe bulunmadığından, izin verilmeme nedeni anlaşılmamakla beraber, sağlık sistemi ve özelde hekim hataları ile yetersizliğin ortaya çıkmaması için böylesi bir kararın alındığını düşünmekteyiz" dedi.
 


Valiliğin mevcut tek satırlık gerekçesinden sadece sağlık personellerinin ifadelerinden ibaret bir gerekçe olduğunu anladıklarını vurgulayan Boğatekin, "Sakine bebeğin, ilk rahatsızlanma anından ölümüne kadar ki süreçte yaşananlar, hekimlerin eksik tetkik ve tespitleri, olay anına dair hastane içi kamera görüntüleri, çocuk yoğun bakım ünitesinin var olup olmadığı var ise yeterliliği hususu, yine adı geçen hastane sağlık personelinden başka, İl Sağlık Müdürü ve diğer yetkililerin ihmal ve sorumlulukları mevcut kararda tartışılmamıştır. Bilimsellikten uzak, cezasızlık amaçlanan bir idari ön inceleme süreci yürütülmüştür" şeklinde değerlendirme bulundu.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunacaklarını dile getiren Boğatekin, "Olumsuz bir karar çıkması halinde, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yoluna gideceğiz. Sakine bebeğin ölümü, bir fıtrat değil, devletin çöken sağlık sistemine dair vahim bir örnektir. Bir milyona yakın insana hizmet vermek zorunda olan Batman hastanelerinin ciddi altyapı eksikliği bulunmaktadır. Özellikle, donanımlı ve yetkin hastanenin b ulunmaması, var olan hastanelerin hizmet kapasitesinin, yoğun bakım ünitelerinin, yatak sayısının yetersizliği, yine uzman hekim ve sağlık personelinin bulunmaması sayılabilecek genel sorunlardandır. Sakine bebek açısından da, idari ön incelemede, devletin ağır kusuru ve çöken sağlık sistemi göz ardı edilmiş, ölüm adeta fıtrat ve kader olarak nitelendirilmiş ve dosya kapatılmıştır" dedi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU