Pentagon ve Askeri Koalisyon, Esad rejiminin Menbiç'e girdiği iddialarını yalanladı

Suriye ordusunun "Menbiç'e girdik" açıklaması Pentagon ve IŞİD karşıtı uluslararası askeri koalisyon tarafından peş peşe yalanlandı

1

Uluslararası Askeri Koalisyon'un ABD'li komutanı Stephen Townsend (Fotoğraf: Afcent)

 

YPG'nin Esad rejimini Menbiç'e davet etmesinin ardından Suriye ordusu resmi bir açıklama yaparak, "Menbiç'e bayrak dikildiğini" ve "Kentteki kontrolün ele alındığını" iddia etmişti. Pentagon ve IŞİD karşıtı uluslararası askeri koalisyon, Suriye yönetiminin bu iddiasını yalanladı.

Açıklamalar bir dakika arayla geldi. 

İlk açıklamayı yapan Pentagon, "Esad rejiminin Menbiç'e girdiği" iddiasının doğru olmadığını belirtti. 

Uluslararası askeri koalisyon da Pentagon'la uyumlu bir açıklama yaparak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. 

CIA muhaliflerle Pentagon YPG'yle ilgileniyor

ABD'nin Suriye politikasında Pentagon ile CIA arasında görev bölüşümü yapılmış durumda. Yerel silahlı muhalif örgütlerle CIA temas kurarken PKK'nın Suriye yapılanması YPG ile direkt olarak ilgilenen kurum Pentagon oldu. Zaman zaman iki kurum arasında bu konu hakkında sıkıntılar da yaşandığı ileri sürülüyor. 


Koalisyon Ürdün'den yönetiliyor

Askeri koalisyon ise 2014 ylında ABD öncülüğünde bölgedeki IŞİD varlığının ortadan kaldırılmasına yönelik kuruldu. Türkiye'nin de bir bileşeni olduğu askeri koalisyona Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, Avustralya, Belçika gibi ülkeler bulunuyor. Askeri koalisyonun yönetim merkezi ise Ürdün'de.


 


ÖSO'nun bekleyişi devam ediyor

ÖSO gruplarının Menbiç sınır hattındaki bekleyişleri devam ediyor. Dün bazı askeri gruplar Menbiç önüne takviye güçler göndermişlerdi. Daha önce Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatları'na da katılan Fetih Tugayı'nın (Liva Fetih) çok sayıda üyesiyle Menbiç operasyonuna hazırlandığı kaydedildi.

DAHA FAZLA HABER OKU