CHP’den seçim güvenliği için aplikasyon

"Hayali" ve "yığma" seçmene karşı çalışma içinde olduklarını söyleyen CHP’li Atıcı, ‘Ciddi bir hazırlık içindeyiz’ dedi

CHP, olası bir erken seçim için “seçim güvenliği” kapsamında aplikasyon hazırlığına başladı / Kolaj: Independent Türkçe

CHP, erken seçim çağrısını gündemde tutarken “seçim güvenliği” çalışması başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, “Gerek yığma seçmenlerle gerekse hayali seçmenlerle bir manipülasyona çok ciddi hazırlık içerisindeyiz. Bütün evleri geziyoruz. Kaç seçmen var not ediyoruz. Aplikasyon hazırlığı içerisindeyiz; cep telefonuna indirilecek bir sistem. Ev ziyareti yaptıktan sonra insanlar o ev ile ilgili izlenimlerini yazacaklar. İkincisi o evde kaç seçmen olduğunu tespit ediyoruz” dedi.

Milliyet’ten Mehtap Gökemir’e konuşan Atıcı, başlattıkları seçim güvenliği çalışmasını özetle şöyle anlattı:

Ev ziyaretleri

Aplikasyon hazırlığı içerisindeyiz yani cep telefonuna indirilecek bir sistem ile işi kolaylaştırmak istiyoruz. Ev ziyareti yaptıktan sonra insanlar o ev ile ilgili izlenimlerini yazacaklar. Ev ziyaretlerine pandemi dolayısıyla ara vermiştik, şimdi yeniden başlıyoruz. Aplikasyon üzerinde son rötuşlarımızı yapıyoruz. O evde kaç seçmen olduğunu tespit ediyoruz. Seçmen sayısına göre de bir ön tahminde bulunuyoruz yani bu hane genel olarak nasıl davranacak, buna göre bir strateji belirliyoruz.

Sandık güvenliği

Bir yandan da seçim günü sandık güvenliği ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Atıcı, “Örneğin bir hanede üç seçmen var ise bu haneye iki seçmen eklenirse ‘hayali’ bu durumda o insanlarda gelip oy kullanırsa, bir başkası tarafından bu durumda çok büyük sıkıntı ortaya çıkabilir” dedi.

Atıcı, “Açıkça söylemek gerekirse bazı insanların seçim güvenliğini istismar edeceği konusunda derin endişelerimiz var. “Bu seçimi kaybedersek ben mahvolurum” diyecek maalesef on binlerce insan yaratıldı bu ülkede. Bu insanların seçimleri manipüle etme ihtimalini biz görüyoruz” diye konuştu.

aatici.jpg
CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, aldıkları seçim tedbirlerini açıkladı / Fotoğraf: AA

 

Yığma seçmen

Gerek “yığma” seçmenlerle gerekse “hayali” seçmenlerle bir manipülasyona da çok ciddi hazırlık içerisinde olduklarını kaydeden CHP’li Atıcı, “Türkiye’de yaklaşık 200 bin sandık var. Her sandıktan CHP’li olduğu bilinen beş kişinin ismi silinirse 1 milyon oy kaybı yaşarız. Bir önceki seçimde ilan edilen ve oy kullanan seçmen ile yeni ilan edilecek olan ve askıya çıkacak olan sandık seçmen listelerini karşılaştırmak üzere bilişim alt yapımızı kurduk. Yani 2019 yılında en son seçimlerde kim hangi sandıkta oy kullandı bu belli. Yeni ilan edilecekler de ki değişimleri inceliyoruz. Yani 18 yaşına yeni girmiş olan seçmen var, ölen seçmen var. Bu seçim hareketlerini tek tek adım adım izliyoruz” dedi.

1500 eğitmen eğitim veriyor

Seçim güvenliği için şu anda Parti Okulu’nun bütün eğitmenlerinin sahada olduğu kaydeden  Atıcı, “1500 kişi aktif eğitmen bir yandan eğitim veriyor, sandık güvenliği için seçim güvenliği için. Bunları yaparken de her sokağı avucunun içi gibi biliyor” şeklinde konuştu.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU