Kunduzlar orman yangınlarını nasıl önledi?

Bu orman hayvanları hayatta kalmalarına yardımcı olması için akarsuların yönünü değiştiren ve sulak alanlar yaratan doğal mühendislerdir

Kaliforniya'da orman yangınına meyilli bölgelerde sulak alanların oluşturulmasına yardımcı olması için kunduzlardan yararlanılıyor (Unsplash)

Kaliforniya'nın Sacramento kentinin hemen kuzeyindeki Place County'de kurumuş bir longoz, orman yangınlarını körüklemek için mükemmel vaziyetteydi. Yıl 2014'tü ve Kaliforniya onlarca yıldır gördüğü en kötü kuraklığı yaşıyordu. Longoz kuru çalılarla doluydu ve hiç nem yoktu. Eyaletteki yangın önleme ve ekoloji çalışanları, orman yangınlarına sebebiyet verebilecek muhtemel kaynakları yapabildikleri her yerde azaltmak için canla başla çalışıyordu. Tehlike arz edecek derecede kuru bir longozla ve bölgeyi onarmak için gereken büyük inşaat projesinin bir milyar ila iki milyar dolar (yaklaşık 9 ila 17 milyar TL) arasında değişen fiyatıyla karşılaşan çevrebilimciler şaşırtıcı bir şey yaptı. Kunduzları yardıma çağırdı.

Yassı kuyruklu, çalışkan memelilerin olaya el atması sayesinde bölge beklenenden 4 yıl önce ve çok daha ucuz fiyata canlı, bataklıklı bir longoza yeniden dönüştü.

The Sacramento Bee gazetesi eyaleti korumak ve toprağı yeniden canlandırmak için kürklü bir kumar oynayan araştırmacılarla konuştu.

Longozun bulunduğu arazinin bakımını yapan arazi sahibi Placer Land Trust'ın Doğa Koruma Direktörü Lynnette Batt, The Sacramento Bee'ye projenin "muhteşem" başarısına hayran kaldığını söyledi.

Batt "Kuru bir otlaktan... tamamen yeniden yeşillendirilmiş, ağaçların ortaya çıktığı, söğütlerle ve her türden bataklık bitkisiyle dolu, farklı dere kanallarının kıvrıla kıvrıla aktığı yaklaşık 240 dönümlük bir longoza dönüştü" dedi.

Nihayetinde Doty Ravine projesi sadece 58 bin dolara (yaklaşık 500 bin TL) mal oldu ve bu da araziyi kunduzların gelip yaptıklarını yapması için hazırlamaya kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'nden projeyi yöneten iyileştirme biyoloğu Damon Ciotti, kunduzların bölgedeki kurumuş araziyi tekrar derelere çevirmesinin yaklaşık 10 yıl süreceğini tahmin ediyordu fakat hayvanlar beklentilerinin çok ötesine geçti. Üçüncü yıl itibarıyla su, longoza geri dönmüştü.

Projenin başarısı, Kaliforniya'da arazinin yeniden canlandırılması için kunduzlardan yararlanılan bir dizi başka projeyi hayata geçirdi.

Batt, federal programların bunu dikkate almaya başladığını ve orman yangınlarını azaltmak için kunduzlardan nasıl yararlanılacağına dair eğitimler sunduğunu söyledi. Üniversitelerin ve kâr amacı gütmeyen programların da projeyle ilgilendiğini belirtti.

Bulundukları araziyi ihtiyaçlarına uyacak ve onları yırtıcılardan koruyacak şekilde değiştiren kunduzlar temelde doğanın mühendisleri olacak şekilde evrimleşmiş.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Channel Island'da Çevre Bilimi ve Kaynak Yönetimi'nde Doktor Öğretim Üyesi Emily Fairfax, The Sacramento Bee'ye kunduzların "yırtıcı hayvanlar için arazide yürüyen kızarmış çıtır tavuk" gibi olduğunu söyledi.

Karada genellikle yavaş hareket eden şişman hayvanlar olmasına rağmen kunduzların suda hızlı hareket ettiklerini ve hayatta kalma şanslarını artıran gölet ve bataklıklar oluşturmak amacıyla nehirlerin yönünü değiştirmek için barajlar yaptığını söyledi.

Kunduzlar Kuzey Amerika'da yaygındı fakat postları için aşırı derecede avlanmaları nüfuslarının 1900'lerin başına kadar azalmasına sebep oldu.

Kunduz postundan yapılmış şapka ve paltolara istek azaldığında sayıları artmaya başladı. Bugün Kuzey Amerika'da 15 ila 25 milyon arasında kunduz var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU