Kuraklıkla boğuşan Kaliforniya'da sudan toprak tadı gelince yetkililer "Limon ekleyin geçer" dedi

"Kötü tadı engellemek için su doldurulan kapları buzdolabına da koyabilirsiniz"

Kuraklıkla boğuşan Oroville Gölü, eyaletin ikinci en büyük su rezervini oluşturuyor (PPIC)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde sıcak hava dalgası nedeniyle yaşanan kuraklık sürerken, eyalet sakinleri içme sularından toprak tadı gelmeye başladığını söyledi.

Sacramento bölgesinde tesislerden sorumlu yetkililer, şikayetler üzerine bir açıklama yayımlayarak normalden daha farklı bir tadı olsa bile suların içilmesinin güvenli olduğunu belirtti.

Açıklamada şikayet edilen "topraksı" tadın giderilmesi için ilginç öneriler de yer aldı.

Tesislerden sorumlu birimin sözcüsü Carlos Eliason suyun tadı için "Hoş olmadığının farkındayız" diyerek şunları söyledi:

Bazı müşterilerimizin aldığı topraksı tadın sağlığa bir zararı bulunmamaktadır. Sulara limon ekleyerek ya da su doldurulan kapları buzdolabına koyarak kötü tadın önüne geçilebilir.

Uzmanlar şikayet edilen tadın geosmin adı verilen maddeden kaynaklandığını düşünüyor. Derelerin, nehirlerin ve su rezervlerinin kuruma noktasına gelmesiyle bu maddenin miktarında artış yaşandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sıcak hava dalgasının etkileri altında geosmin miktarında artışın devam edeceği öngörülüyor.

Eliason, "Bazı kuraklık koşullarına ayak uydurabilmek için farklı teknolojileri kullanmayı değerlendiriyoruz" diyerek yeraltı su kaynaklarının kullanımını sağlayacak altyapı çalışmalarına yatırım yaptıklarını da söyledi.

Eyalet yetkilileri geçen hafta perşembe günü Oroville Gölü'nde etkili olan kuraklık nedeniyle göldeki suların hızla azaldığını, bundan ötürü 1967'de açıldığından beri ilk defa Edward Hyatt Santrali'ni kapatmak durumunda kalabileceklerini açıklamıştı.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom da, kuraklık nedeniyle eyaletteki 58 county’den 41'inde acil durum uyarısı vermişti.



Independent Türkçe, CNN, Los Angeles Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU