Paylaştığı tweet'e Tayvan bayrağı koyan Beyaz Saray, Çin'den özür diledi

Jen Psaki "Tayvan İlişkileri Yasası uyarınca tek Çin politikamıza bağlılığımızı sürdürüyoruz" dedi.

Beyaz Saray Kovid Müdahale Ekibi bu hafta Twitter'da Tayvan bayrağının fotoğrafını paylaştı (Reuters)

Beyaz Saray aşı tahsisiyle ilgili bir tweet'te Tayvan bayrağına yer vererek "bilmeden yapılmış bir hata" için özür diledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki perşembe yaptığı açıklamada "Bu bilmeden yapılmış bir hataydı" ifadelerini kullandı ve "Tayvan İlişkileri Yasası uyarınca tek Çin politikamıza bağlı kalmaya devam ediyoruz" diye ekledi.

Açıklama, Beyaz Saray Müdahale Ekibi'nin Twitter'da bu hafta Moderna'nın Tayvan'a giden dozları da dahil ABD aşı bağışlarının dünya genelinde nereye dağıtıldığını gösteren bir görüntü paylaşmasının ardından geldi.

Her ülkenin bayrağı da tweet'te yerini aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen daha sonra gönderiyi retweet ederek "Cömertliği için ABD'ye teşekkür ederiz. Hep birlikte bu pandeminin üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Fakat tweet daha sonra çarşamba günü kaldırıldı.

Çin'le ilişkileri nedeniyle, diğer ülkeler gibi Amerika Birleşik Devletleri de Tayvan hükümetini resmen tanımıyor. Çünkü Çin devleti Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor.

Reuters'e göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü de bir tweet'te Tayvan bayrağı kullanılmasını "bilmeden yapılmış bir hata" olarak nitelendirdi ve bunun ABD'nin ülkeye yönelik bir politika değişikliğinin göstergesi olmadığını söyledi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou, bakanlığın Twitter gönderisinin kaldırıldığını fark ettiğini söyledi.

Reuters'a göre Ou, şu ifadeleri kullandı:

Bu tweet'in silinme gerekçesiyle ilgili medyanın farklı yorumları olduğundan Dışişleri Bakanlığı, ABD'deki temsilcilikten, ilgili tweet'in kaldırılmasıyla bağlantılı gereksiz spekülasyonlara veya herhangi bir taraftan yanlış anlaşılmalara yol açmamasını ABD'ye hatırlatmasını istedi.

Biden yönetimi Tayvan'a yönelik politikasını önemli ölçüde değiştirme niyetinde olmadığını açıkça belirtti fakat ABD, Taipei'nin silah tedarikçisi olarak ve aşı bağışları gibi diğer girişimlerle güçlü bir destekçisi olmaya devam edecek.

Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell salı günü Asya Toplum Politikaları Enstitüsü'nün (ASPI) ev sahipliğinde çevrimiçi bir toplantıya katıldı.

Görüşme sırasında Campbell, Çin hükümetiyle olan ilişkisi göz önüne alındığında, ülkenin Tayvan'la ilişkilerinin “tehlikeli bir denge” içinde olduğunu kabul etti ve önceliğin Çin'le askeri çatışmadan kaçınmak olduğunu söyledi.

Campbell'a daha sonrasında ABD'nin Tayvan'la etkileşime girmesi konusunda “ne kadar sevgi çok fazla sevgidir” diye soruldu. Campbell, ülkenin Tayvan'la "resmi olmayan bir ilişkisi" olduğunu fakat "Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediklerini" söyledi.

ABD'nin Tayvan'ın "barış içinde yaşama hakkına" sahip olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU