Rus istihbaratı Estonya'nın St. Petersburg Konsolosunu gözaltına aldı

Moskova ve Batılı ülkeler arasındaki casusluk vakaları son yıllarda artış gösterdi

FSB’nin Moskova’daki merkezi (AFP)

Rus istihbarat servisi FSB'den yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Batılı ülkeler arasında sıkça gündeme gelen casusluk suçlamaları bağlamında gizli belgeler temin etme suçlamasıyla Rusya'nın Saint Petersburg kentindeki Estonya Konsolosu Mart Latte'yi  dün gözaltına aldı.

Rusya'daki haber ajanslarının aktardığına göre Rus istihbarat servisi Estonyalı diplomat Saint Petersburg Başkonsolosu Latte'nin bir Rus vatandaşından gizli belgeleri alırken gözaltına alındı.

İstihbarat servisi tarafından yapılan açıklamada bu eylemin, diplomatik personelin pozisyonuyla tutarsız olduğu ve Rusya'ya karşı düşmanca bir nitelik taşıdığı bu nedenle de yabancı diplomat hakkında uluslararası hukuk çerçevesinde tedbirler alınacağı söylendi.

Avrupa-Rusya gerilimi

Ukrayna krizi ve Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından devam eden gerilimlere paralel olarak, Moskova ile Batılı ülkeler arasındaki casusluk vakaları son yıllarda artış gösterdi.

Nisan ayında, St. Petersburg'daki Ukrayna konsolosu Alexander Sosonyuk, Rus istihbaratı tarafından gizli bilgiler ulaşmaya çalıştığı için tutuklanmış ve Rus topraklarından ayrılması istenmişti.

Rusya, birçok Avrupa ülkesinin diplomatlarını casuslukla suçlayarak sınır dışı etti.

Avrupa cephesinde ise özellikle Moskova'yı 2014 yılında bir mühimmat deposundaki kanlı patlamaların arkasında olmakla suçlayan Çek Cumhuriyeti ie Rusya arasında tansiyon yüksek.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU