Delta varyantı, 14 Afrika ülkesini çıkmaza soktu… Dünya Bankası müdahale ediyor

Dünya Bankası aşıların dağıtım hızının artırılması için 4 milyar dolar sağlayarak, hükümetlerden acil bir şekilde eyleme geçmelerini istedi

Dünya Bankası Grubu, Kovid-19 salgınının Afrika’daki sağlık, ekonomik ve sosyal alanlardaki etkileriyle mücadele için şu ana kadar 150 milyar dolardan fazla fon sağlanmasını onayladı. (AFP)

Mutasyona uğramış olan Delta varyantının dünyanın birçok ülkesinde yayılmasıyla birlikte Kovid-19 salgınının risklerinin arttığı bir zamanda, Dünya Bankası güncel bir rapor ile, yarısı Afrika'da olmak üzere 51 gelişmekte olan ülkeye koronavirüse karşı aşıların satın alınması ve dağıtılması için 4 milyar dolardan fazla fon sağladığını açıkladı.

Söz konusu fonun yarısından fazlası, Dünya Bankası'nın dünyanın en yoksul ülkelerine, hibe şeklinde veya son derece rahat şartlarla finansman sağlayan kolu olan Uluslararası Kalkınma Birliği'nden (IDA) geliyor. Fon ayrıca, Banka'nın düşük ve orta gelirli ülkelere aşı satın alma, dağıtma ve sağlık sistemlerini güçlendirme konusunda yardım etme taahhüdü kapsamında geliyor.

Dünya Bankası, hükümetlere, ilaç şirketlerine ve aşıların tedariki ve teslimatı ile ilgili kuruluşlara şeffaflığı artırmaya yardımcı olma, aşı sözleşmeleri, seçenekleri, finansmanları, teslimat anlaşmalarının yanı sıra verilen dozlar ve gelecekteki teslimat planları hakkında halka daha fazla bilgi sağlama çağrısını yineledi.

Aşıların dağıtım hızının artırılması

Dünya Bankası, gelecek aylarda aşı tedarik fazlasına sahip olacağını öngören ülkelere, uygun dağıtım planları olan gelişmekteki ülkeler için, mümkün olan en kısa sürede şeffaf bir şekilde aşılardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Pandeminin başlangıcından bu yana, Dünya Bankası Grubu, pandeminin sağlık, ekonomik ve sosyal etkileriyle mücadele etmek için şu ana kadar 150 milyar dolardan fazla fon sağlamasını onayladı. Nisan ayından bu yana Dünya Bankası, sağladığı fonu yüzde 50'den fazla artırdı. 100'den fazla ülkenin acil sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oldu ve pandemi hazırlığını destekledi. Aynı zamanda yoksulları ve iş fırsatlarını gözeten, iklim dostu bir ekonomik toparlanma başlatan ülkelere destek verdi.

Dünya Bankası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Axel van Trotsenburg şunları söyledi:

"Dünya Bankası, dünyanın her bölgesinde gelişmekte olan ülkelere aşı satın alma ve dağıtımı konusunda yardımcı oluyor. Aşı dağıtımı ve aşı olmaya yönelik tereddüt konusunda önemli zorluklar devam ediyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek için tüm alanlarda harekete geçiyoruz, aşı dozlarını mümkün olduğunca çok insana ulaştırmak ve hastalığın yayılmasına engel olmak üzere hazırlık ve müdahale imkanlarını geliştirmek için uluslararası ve bölgesel ortaklarla dayanışma içinde çalışıyoruz."

4 milyar dolarlık fon, Afganistan, Bangladeş, Benin, Cape Verde, Kamboçya, Komorlar, Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Esvati̇ni̇, Etiyopya ve Gambiya, Gürcistan, Gana, Gine, Gine-Bissau, Guyana, Honduras, Endonezya, Ürdün, Kenya, Kosova, Kırgız Cumhuriyeti, Laos, Lübnan, Lesotho, Madagaskar, Malavi, Moldova, Moğolistan, Mozambik, Nepal, Nijer, Pakistan, Papua Yeni Gine, Filipinler, Ruanda, São Tomé ve Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Güney Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Togo, Tunus, Ukrayna, Yemen ve Zambiya'daki aşılama çalışmalarına destek oluyor.

Salgının ortaya çıkmasından bu yana en kötü hafta

Dünya Bankası aşı fonu paketini esnek olacak şekilde tasarlandığını açıkladı. Fon ülkeler tarafından, COVAX, Afrika Aşı Tedarik Görev Ekibi (AVATT) veya diğer kaynaklar programlar aracılığıyla aşı almak için kullanılabilir. Ayrıca, soğuk zincir, sağlık çalışanlarının eğitimi, veri ve bilgi sistemleri ve aşılamaya katılım sağlamak için çok önemli olan kilit paydaşlara yönelik iletişim ve sosyal yardım kampanyaları gibi aşı dağıtımını ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi de finanse edilebilir. Bunun yanı sıra Banka, Kovid-19 aşılarına yönelik uygunluk kriterlerini, COVAX ve diğer çok taraflı ortaklar için değiştirilen uygunluk kriterleri ile uyumlu hale getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti yaptığı son açıklamalarına göre, Afrika kıtasının, önümüzdeki dönemde, Delta varyantının kıta genelinde yayılmasıyla birlikte salgının ortaya çıkmasından bu yana en kötü haftasını geçirmesi bekleniyor. Kıta genelinde vaka sayıları her üç haftada bir iki katına çıkarken, geçen hafta 202 bin yeni vaka kaydedildi. Moeti kıtadaki durumun daha önce görülen hiçbir şeye benzemediğini belirtti.

Kıtadaki en az 14 Afrika ülkesinde vaka sayıları artarken, 9'unda Delta varyantı olmak üzere toplam 12 ülke endişe verici varyantların yayıldığını duyurdu.  Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) geçen hafta, Afrika kıtasındaki sağlık sisteminin, son derece bulaşıcı olan varyantın aşılara ulaşmakta zorluk yaşayan birçok ülkeye yayılması ile hastanelerde kalabalıkların oluşması sebebiyle zorluk çektiğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şule Demiray

https://www.independentarabia.com/node/238566

DAHA FAZLA HABER OKU