UEFA'nın Çakır kararı tartışılıyor... Dereli: Türkiye'deki performansına bakılsaydı hiç maç vermemeleri gerekirdi; Demirel: En azından yarı finalin verileceğini düşünüyordum

Avrupa Futbol Şampiyonası'nda tarihe geçen ve EURO 2020'de yarı final veya final maçlarına atanması beklenen Cüneyt Çakır'a görev verilmedi. Eski hakemler Dereli ile Demirel, UEFA'nın kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Cüneyt Çakır / Fotoğraf: AA

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı final eşleşmelerinin belli olmasının ardından gözler Londra'ya davet edilen Cüneyt Çakır ve ekibine çevrildi. 

Turnuvada grup aşamalarında Macaristan-Portekiz ve Ukrayna-Avusturya karşılaşmalarını yöneten, müsabakanın son 16 turunda ise Hırvatistan-İspanya maçında düdük çalan Çakır ve ekibi için UEFA'dan beklenen karar çıkmadı.

Finali Hollandalı Kuipers yönetecek

UEFA'nın yarı finaldeki İtalya-İspanya maçına Alman Felix Brych, Birleşik Krallık-Danimarka mücadelesine ise Hollandalı Danny Makkelie'yi ataması Çakır açısından hayal kırıklığı yarattı.

Avrupa futbolunun patronu UEFA, 11 Temmuz'da Londra'ki Wembley Stadı'nda oynanacak final müsabakasını ise yine Hollandalı Björn Kuipers'ın yöneteceğini duyurması, Çakır'ın ismini bekleyen Türk futbolseverlerin tepkisine yol açtı.

EURO 2020 son 16 turunda yönettiği Hırvatistan-İspanya maçıyla Avrupa Futbol Şampiyonaları tarihinde en çok maç yöneten hakem unvanını elde eden Çakır'a bir daha hiç görev verilmedi.

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli ile eski Süper Lig hakemlerinden Seçim Demirel, UEFA'nın Çakır ile ilgili kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Dereli: Türkiye'deki performansına bakılsaydı hiç maç vermemeleri gerekirdi

Türk hakemlerin uluslararası turnuvalarda yarı final ve final müsabakalarında görev almasının mutluluk verdiğini getiren Dereli, "Performansı yetersiz görülmüş olacak ki yarı final ve finaller için düşünülmedi. Hakemlerimizin o turnuvaların finallerinde görev alması bizleri memnun eder. İnşallah bundan sonraki süreçte bu fırsatı yakalarlar" değerlendirmesinde bulundu.

Çakır'a finallerde görev verilmemesinin UEFA'da yetersiz lobi yapıldığıyla ilgili olduğu yönündeki eleştirileri de yorumlayan Dereli, şu ifadeleri kullandı:

Daha önceki turnuvalarda bu tür maçlar yönetti. Kararın performansla ilgili olduğunu düşünüyorum. Diğer hakemleri daha başarılı bulmuşlardır ki onları tercih etmişler. 

 

Selçuk Dereli-Twitter.jpg
Selçuk Dereli / Fotoğraf: Twitter

 

Türkiye'nin en deneyimli hakemlerinden Çakır, Türkiye'deki performansı ile sık sık eleştirilerin odağında yer alsa da Avrupa'da yönettiği maçlarda takdir topluyor.

Dereli, bu durumun EURO 2020 finallerini az da olsa etkilemiş olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

Onun da etkisi olmuş olabilir. Sonuçta hakemlerin ülkelerindeki performansları da etkili ancak yüzde yüz böyledir denilemez. Türkiye'deki performansına bakılsaydı Cüneyt Çakır'a orada hiç maç vermemeleri gerekirdi. Cüneyt Çakır ne yazık ki Türkiye Ligi'ni çok önemsemiyor, ciddiye almıyor. Maalesef yönettiği her maçında sıkıntılı kararları var.

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğtaf: Instagram

 

Demirel: En azından yarı finalin kesinlikle verileceğini düşünüyordum

Cüneyt Çakır'ın EURO 2020'de yönettiği maçların tamamının sıkıntısız geçtiğini ve Çakır'ı çok başarılı bulduğunu söyleyen Demirel, "Daha önceki turnuvalarda da daha kötü ve daha iyi maçları olmuştu ancak bu kadar hatasız bir turnuva tamamladığını görmedim. En azından yarı finalde kesinlikle ona görev verileceğini hatta final maçını da yönetebileceğini düşünüyordum. Gerçekten çok iyiydi" dedi.

Çakır'ın final ve yarı final maçları öncesi elenmesinin kendisi için büyük sürpriz olduğunu ifade eden Demirel, bu kararda ciddi bir sıkıntı olduğunu savundu.

Çakır'ın Türkiye'de farklı, Avrupa'da farklı maç yönettiği için bu yönde bir karar olduğu eleştirilerine katılmadığını söyleyen Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Öyle bir şey olsaydı zaten turnuvaya davet edilmezdi. Turnuvaya davet edildikten sonra tüm hakemler için gerekli kural, 'Sadece turnuva içindeki kararlarıyla değerlendirilmeleri' yönünde olur. 'Kuipers'in son turnuvası, yaşı doluyor, Çakır'ın bir turnuvaya daha gitme şansı var. Bu nedenle Kuipers seçildi' yorumları bile yanlıştır. Son senesi diye bir hakeme final maçı vermek ne kadar doğru? Performansı iyiyse tamam ama sadece bu nedenle bir hakeme final maçı verilmemeli.

Turnuvada geriye kalan yarı final ve final maçlarında Alman ve Hollandalı hakemleri bırakmanın tuhaf karşılandığını ve UEFA'nın hakem komitesi adına doğru olmadığını söyleyen Demirel, "Rosetti neden böyle bir şey yaptı anlamış değilim. Kendim de turnuvalarda görev aldığım için oradaki işleyişi çok iyi biliyorum. O yüzden performansa dayalı diyorum özellikle. Bu tür durumlarda turnuva içine bakılır" dedi.

FIFA ve UEFA'da lobicilik faaliyetlerine çok dikkat edilmeyeceğini ve Çakır'ın önünün kesilmesi gibi bir durumun düşünülmemesi gerektiğine dikkat çeken Demirel, şu yorumu yaptı:

Bugüne kadarki kariyerine baktığımızda birçok yarı final ve final maçını görebiliriz. Beğenilmeseydi, performansı iyi olmasaydı zaten bugüne gelemezdi. Kariyeri inanılmaz başarılarla dolu ama bu turnuvanın özelinde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU