NASA'nın Mars'taki uzay aracı ilk otonom sürüşünü yaptı

Perseverance'ın robotik operasyonlar baş mühendisi Vandi Verma, "Bu kabiliyete 'sürerken düşünmek' diyoruz" dedi

NASA'nın Mars'taki uzay aracı Perseverance, ilk otonom sürüşünü gerçekleştirdi.

Uzay ajansı, gezginin hareket halindeyken kendi kararlarını vermesini sağlayan AutoNav adlı sistemi denediği videoyu 1 Temmuz'da paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sistem arazinin üç boyutlu haritasını oluşturuyor, engelleri tespit ediyor ve bir insanın devreye girmesine gerek kalmadan kendi rotasını çiziyor.

NASA, Perseverance'ın ilk AutoNav deneyiminin bilgisayar simülasyonunu da hazırladı. Bu video, sistemin nasıl çalıştığına bir ışık tutuyor.

Gezginin robotik operasyonlar baş mühendisi Vandi Verma şöyle konuştu:

Bu kabiliyete 'sürerken düşünmek' diyoruz. Uzay aracı, tekerlekleri dönerken otonom sürüşü düşünüyor.

NASA'nın Kızıl Gezegen'deki bir diğer aracı Curiosity de AutoNav'in eski bir versiyonunu kullanıyor. Ancak Perseverance'daki çok daha gelişmiş.

Zira NASA, Curiosity'nin saatte yaklaşık 20 metre, Perseverance'ın saatte 120 metre hıza ulaşabileceğini kaydetti. NASA uzmanlarından Michael McHenry "Curiosity'ye göre çok daha kısa sürede çok daha uzağa gidiyoruz" dedi.

Ancak yine de Perseverance, AutoNav'de yalnız değil. Araştırma ekibi, rotayı planlamada ve yönlendirmede hâlâ görev alıyor. Sistemin, Curiosity'nin başına bela açan jant çatlakları ve kırılmalarına çare olması ve bilim insanlarına yardım etmesi hedefleniyor.

Perseverance projesinde görev alan Jennifer Trosper bu konuda şöyle konuştu:

Bilim insanlarının gitmek istediği yerlere çok daha hızlı ulaşabileceğiz. Artık zorlu arazilerin etrafından dolaşmak yerine üzerinden geçebiliyoruz. Bunu daha önce yapamıyorduk.

Perseverance 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'in Jezero Krateri'ne inmişti. Bir süre Ingenuity helikopteriyle ilgilenen uzay aracı, asıl görevi olan krateri araştırmaya mayıs ortasında başlamıştı.

 

Independent Türkçe, CNET, NASA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU