"Oğluyla yakın olabilmek için" bulaştığı uyuşturucu çetesi yüzünden 11,5 yıl hapis cezası aldı

59 yaşındaki kadının evinde 800 bin Yeni Zelanda doları nakit para, 41 kilogram metamfetamin ve en az 100 bin MDMA hapı bulundu

Operasyonda birçok silah bulunurken, en az 1 milyon Yeni Zelanda doları (yaklaşık 6 milyon TL) nakit para ve 5 milyon Yeni Zelanda doları (yaklaşık 35 milyon TL) değerinde uyuşturucuya da el kondu (Auckland Bölgesi Polis Teşkilatı)

Yeni Zelanda'nın en büyük uyuşturucu çetelerinden birine, avukatının ifadesine göre "oğluna daha yakın olabildiği" için katılan kadın 11 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Şilili Mirtha Susan Ramos Mazuela, geçen yıl oğlu Hugo Patricio Alarcon Ramos'la birlikte Yeni Zelanda polisinin düzenlediği "Mistik Operasyonu" kapsamında yakalanmıştı.

Oğul Ramos, uyuşturucu bulundurduğu ve sattığı gerekçesiyle geçen yıl eylülde yargılanmış ve 12 yıl hapis cezası almıştı.

59 yaşındaki Mazuela ise tutuklandığında Mart 2019-Şubat 2020 arasında metamfetamin, kokain, efedrin ve MDMA'in de bulunduğu birçok uyuşturucuyu ülkeye soktuğuna dair 12 suçlamayı kabul etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma günü Auckland'daki Yüksek Mahkeme'de yapılan duruşmada, 8 ay süren operasyonla yakalanan Mazuela 11 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Şartlı tahliye başvurusu yapmadan önce cezasının 4 yıl 8 ayını hapishanede geçirmesi gerekiyor.

Savcı Ben Kirkpatrick, Mazuela'nın çete içinde uyuşturucuların depolanması, yeniden paketlenmesi ve dağıtımının bir kısmından sorumlu olduğunu, kendisinin de bu rolleri kabul ettiğini belirtti.

Öte yandan, Mazuela'nın avukatı Quentin Duff ise müvekkilinin oğlu tarafından kandırıldığını savundu.

Avukat, kadının dental hijyenist olarak çalıştığını, sosyal statüsü gereği toplum nezdinde veya güvenlik ekiplerince böyle bir suçla ilişkilendirilmesi ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Duff, tam da bu özellikleri nedeniyle oğlu Ramos'un annesinin konumunu suiistimal edip, kendisini çetenin "uyuşturucu deposu" olarak kullandığını iddia etti.

Duff, operasyon kapsamında müvekkilinin evinde 800 bin Yeni Zelanda doları (yaklaşık 5 milyon TL) nakit para, 41 kilogram metamfetamin ve en az 100 bin MDMA hapı bulunmasına rağmen çetenin Mazuela'ya yalnızca haftalık 150 dolar (yaklaşık 1000 TL) ödediğini söyledi.

Avukat, Mazuela için "Tüm bunlar karşılığında elde ettiği şey yalnızca oğluna yakın olmak" dedi. Duruşma kayıtlarına göre kadın yakalandığında polis görevlilerine istemeden kendisini çetenin içinde bulduğunu fakat daha sonra asıl patronun isteklerini geri çevirme konusunda endişelendiği için çeteden çıkamadığını söylemişti.

Buna karşı savcı, kadının kısa süre içinde çetenin içinde konum itibarıyla yükseldiğini, iyi bir eğitime sahip olduğunu ve içine girdiği durumda neler olup bittiğini net şekilde değerlendirebilecek kapasitede olduğunu belirtti.



Independent Türkçe, Stuff, NZ Herald

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU