Plajda güneşlenirken jet ski'den açılan ateşle vuruldu

Cancún turizme bağımlı ve yerel halk uyuşturucu nedenli şiddet olaylarının olası ziyaretçileri uzaklaştırabileceğinden endişe ediyor

(Reuters)

Cancún'da tatil yapan Amerikalı bir turist, uyuşturucu çetesi tetikçilerinin rakip bir uyuşturucu çetesiyle giriştiği bölge savaşı sırasında bir plajı kurşunlamasıyla yaralandı. Açılan ateş sonucunda iki kişi hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vice'ın bildirdiğine göre kimliği yalnızca Kanya N. olarak açıklanan Kentucky sakini, çatısı palmiyeyle kaplı bir kulübenin altında dinlenirken çatışmanın ortasında kaldı ve omzuna isabet eden kurşun nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Görgü tanıkları iki silahlı kişinin deniz yoluyla kaçmadan önce 10 ila 15 el ateş ettiğini söylüyor. İki kişi sahilde hayatını kaybetti ve ikisinin de turistlere el işi ürünler satan sokak satıcıları olduğu bildirildi. Bu tür kişilerin birçoğu ziyaretçilere marihuana ve kokain satan uyuşturucu satıcıları olarak da çalışıyor.

11 Haziran'da öğleden sonra yaşanan saldırının rakip uyuşturucu çeteleri arasındaki bir bölge çatışmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Ertesi gün yaklaşık 150 polis sahildeki Playa Tortugas adlı ruhsatsız yapıları temizledi. Uyuşturucu tacirlerini orada iş yapmaktan caydırmak için satıcı kulübeleri kaldırıldı.

Küçük çaplı uyuşturucu satıcılığıyla mücadele etmeye çalışan eyalet savcılığının yerel ofisine de ateş açıldı. Olayların bağlantılı olup olmadığı henüz belli değil.
 


Cancún, Playa del Carmen, Tulum ve Cozumel gibi bölgelerin yer aldığı Quintana Roo eyaleti, Meksika'nın daha güvenli yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Fakat aynı zamanda eyalet, uyuşturucuların Güney Amerika'dan ülkeye giriş yaptığı yer. Bölge, ziyarete gelen çok sayıda turist nedeniyle uyuşturucu tüketimi için de merkezi bir yer kabul ediliyor.

Bu da ülkeye eziyet çektiren uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı şiddet olaylarının bazen turistik yerlere de sıçramasına sebep oluyor. Quintana Roo'da bu yılın ilk 4 ayında 209 cinayet işlendi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 266 cinayete göre daha düşük.

Jet ski'ler bu tür suikastları düzenlemek için nadir olarak kullanılsa bile önceden de benzer durumlar yaşanmıştı. Ülkenin batı kıyısında yer alan Acapulco'da silahlı kişiler, birkaç defa deniz yoluyla saldırmış ve benzer şekilde bir sokak satıcısını öldürmüştü. Yetkililer ayrıca olayın alt kademe uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

2018'de Cancún'daki bir sokak satıcısı jet ski'li saldırganlar tarafından hedef alınmış fakat olayda kimse yaralanmamıştı.

Turizme bağımlı bir bölge olan Cancún, pandemiden ağır darbe aldı. Yerel halk şimdi uyuşturucu karteli şiddetinin olası ziyaretçileri daha da uzaklaştırabileceğinden endişe ediyor.

Kanya'nın durumu belirsizliğini koruyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU