Kayyumun, gökkuşağı renklerine müdahalesi

Independent Türkçe Muhabiri Ercan Öksüz, Erciş’te Gökkuşağı Sokağında asılan renkli şemsiyeli süsleme, Kayyum yönetimindeki Erciş Belediyesi tarafından LGBTİ+ renklerini andırdığı için zabıtalarca kaldırılmasına ilişkin, esnafla görüştü

Fotoğraf: Independent Türkçe

Van’ın Erciş ilçesinde esnaflar tarafından kentsel dönüşümün bulunduğu Gökkuşağı Sokağında asılan şemsiyeli süsleme, Erciş Belediyesi tarafından LGBTİ+ renklerini andırdığı için zabıtalarca kaldırıldı. Kamuoyunun tepkisi üzerine, şemsiyeler yeniden yerlerine asıldı.

Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine kısa bir süre sonra, zabıtalar tarafından sökülen şemsiyeler, sokak esnafı tarafından yeniden asıldı.

Independent Türkçe’nin görüştüğü Gökkuşağı Sokağı esnafının bir kısmı, şemsiyelerin kaldırılmasının LGBTİ+ renklerini andırdığı, bir kısım esnaf ise, belediyeden izin alınmadığı için zabıtalarca kaldırıldığını iddia etti.

26 Haziran’da İstanbul'da düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Taksim'de toplanan LGBTİ+'lara polis müdahalesi sonucunda en az 46 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sırasında AFP muhabiri Bülent Kılıç da ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisin, boğazına diziyle baskı uyguladığı Kılıç'ın, 'Nefes alamıyorum' diye seslenmesi, Türkiye’de olduğu gibi dünya kamuoyunda da tepkilere neden olmuştu.

Yerine kayyum atanan eski Belediye Başkanı Çetin’den esnafa destek

31 Mart 2019 yapılan Yerel Seçimlerde Erciş Belediyesini HDP kazanmasından sonra, belediyeye kayyum atanarak, HDPli Erciş Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, tutuklanmıştı. 22 Eylül 2019 yılından bu yana Erciş Belediyesini kayyum yönetiyor.

Yerine kayyum atanan HDP’li Erciş Belediyesi eski eş Başkanı Yıldız Çetin, HDP’li belediyeler olarak, Erciş’te halkçı belediyesini esas olarak ilk çalışmalarının halkın görüş ve önerisi doğrusunda başlattıklarını söyledi.

Kayyumun, gökkuşağı renklerine müdahalesi (11).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Halk, kayyuma rağmen kendi çalışmasını yürütüyor”

Erciş’in birçok sokağında, caddesinde kaldırım çalışmaları dahil olmak üzere yaptıkları her çalışmayı halka sunarak, halkın görüşünü alarak, halkı katarak başlattıklarını ifade eden Çetin, kayyum atamasından sonra halkın kendi çalışmalarını sürdürdüğünü, sokağını canlandırarak kent görünümlü şekilde bir çalışma yürüttüğünü vurguladı.

“Bir halkı kabul görmemek, saygısızlıktır, hoşgörüsüzlüktür”

Son dönemlerde kayyumların pratiklerinin halk tarafından görüldüğünü belirten Çetin, konuşmasına şöyle devam etti:

Erciş Belediyesinin kayyumu da, bu renklerin LGBT’leri temsil ettiği  anlayışıyla bu renklere olan tahammülsüzlükle bu çalışmayı sonlandırıyor. Bir halkın iradesini hiçe sayan, halkın iradesini gasp eden, bir toplumun, bir esnafın, bir toplumun, bir halkın kabul görmemek, saygısızlıktır, hoşgörüsüzlüktür. Ben ne yaparsam, ne olursa olsun kabul görülecektir. Sizin yaptığınızı ben kabul görmüyorum, anlayışıdır. Bu doğru değildir. Bu hiçbir zaman toplum tarafından kabul görülmemiştir.

Kayyumun, gökkuşağı renklerine müdahalesi (2).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“İstanbul Sözleşmesi’ni de yaşatıp, halkın iradesine saygı duyulsun”

İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinde de yine aynı uygulamalar ve gerekçeler öne sürüldüğünü dile getiren Çetin, “Bu tamamen yapamadıklarını, başaramadıkları politikalarını bu tür yollarla halkın iradesini hiçe sayarak girişimlerde bulunmasıdır. İstanbul Sözleşmesi’ni de yaşatıp, halkın iradesine saygı duyulsun, insanlar nasıl yaşamak istiyorsa, esnaf nasıl bir uygulama istiyorsa, bunu yapmalıdır” diye konuştu.

“İnsanların anlayışına, inancına, yaşam tarzına saygılı olun”

Kaldırımları, caddeleri, sokakları canlandırmak ve renklendirmek belediyelerin işi olduğunu söyleyen Çetin, kayyumların pratikleri halk tarafından iyi bir şekilde görüldüğüne dikkati çekti.

Kayyumun, gökkuşağı renklerine müdahalesi (yerine kayyum atanan Erciş Belediyesi eski Eş Bakanı Yıldız Çetin).jpg
Yerine kayyum atanan Erciş Belediyesi eski Eş Bakanı Yıldız Çetin

 

“Yapamadığına bari müdahale etme” diyen Çetin, şu ifadelerde bulundu:

“Senin görevin olan, senin işin olan bir çalışmayı yapamıyorsan, bari insanlara saygı göster. İnsanların anlayışına, inancına, yaşam tarzına saygılı ol, müdahale etme. Halka yapılanlar, saygısızlık, hukuksuzluktur.”

“Kaldırılmasının neden LGBT’lileri çağrıştığı için”

Gökkuşağı Sokağı esnafından Kadir Sadal, Erciş Kayyumun, renkli şemsiyelerinin sokaklardan kaldırılmasının nedeninin LGBT’lileri çağrıştığı için olduğunu söyledi.  

Renkli şemsiyelerin sokaklarından kaldırılmasından sonra başta Erciş esnafı olmak üzere Erciş halkı ve sosyal medya üzerinde çok büyük tepki aldığını ifade eden Sadal, tepkiler üzerine renkli şemsiyelerin yeniden asıldığını sözlerine ekledi.

“Özgür bir ülkede, özgür insanlarız”

Özgür bir ülkede, özgür insanlar olduğunu vurgulayan Sadal, bu renklerin evrensel renkler olduğunu söyledi.

“Bu renkler LGBT’lileri çağrıştırsa da ne olur”

Bu renklerin gökkuşağı renkleri olduğunu dile getiren Sadal, şöyle konuştu:

Bu renkler LGBT’lileri çağrıştırsa da ne olur. Buraya astığımız renkli şemsiyeleri herkes çok sevdi ve sokağımız çok güzel bir görünüme kavuştu.

“İzin alınmadığı için, şemsiyeler indirildi”

Selim Elibol adlı ise, hem renklerden hem de belediyeden izin alınmadığı için, şemsiyelerin indirildiğini söyledi.

Gerekli izinler alındıktan sonra esnafın şemsiyeleri yeniden astığını ifade eden Elibol, “Sokağımızda şemsiyeler indirildiğinde itiraz da bulunduk. Bu renklerin evrensel, renkler olduğunu herhangi bir grubu temsil etmediğini söyledik. Zaten sokağın ismi, “Gökkuşağı” dır.

 

Diğer esnaflardan destek

Kentsel dönüşümün içinde ‘Gençlik Sokakta’ başka renklerde şemsiyeler durumda. Bu sokakta esnaflık yapan adını yazılmasını istemeyen bir esnaf, Gökkuşağı esnafına destek amacıyla, şemsiyeleri gökkuşağı renklerine dönüştüreceklerini söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU