Cezaevi önünde protestoya katılan Jeremy Corbyn: Assange aylar önce serbest bırakılmalıydı

Eski İşçi Partisi lideri, "Julian’ın serbest kalabilmesi için Başkan Joe Biden’dan iade talebini sürdürmemesini ve davayı geri çekmesini istedik" dedi

Corbyn, parlamento üyesi olarak cezaevindeki tutuklularla görüşme hakkına sahip olduklarını söyledi (RT)

Birleşik Krallık'taki İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları ortaya koyan gizli belgeleri yayımlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Julian Assange için dün tutuklu bulunduğu Londra'daki Belmarsh hapishanesi önünde düzenlenen protestoya, Corbyn'in yanı sıra İşçi Partili parlamenterler Richard Burgon ve Diane Abbott'la Assange'ın nişanlısı ve avukatı Stella Morris de katıldı.

Grup, Assange'ın görüntülü görüşme izninin sürekli reddedilmesini protesto ederek davanın şeffaf yürütülmediğini savundu. Ayrıca 20 parlamenter tarafından imzalanan ve Assange'ın hapishane koşullarına yönelik talepleri içeren bir mektup ta hapishane yetkililerine teslim edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corbyn, cezaevi önünde Rus RT kanalına yaptığı açıklamada, Assange'ın aylar önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek "Julian'ın serbest kalabilmesi için Başkan Joe Biden'dan iade talebini sürdürmemesini ve davayı geri çekmesini istedik" dedi.

Corbyn, "O Guantanamo Körfezi'nde ve ABD ordusunun korkunç şeyler yaptığı ABD'nin birçok diğer bölgesinde yaşananları öğrenmemizi sağladı. Bize göre kendisi parmakla gösterilecek bir gazeteci" diye konuştu.

Assange'ın iki çocuğunun annesi olan Stella Morris de, "Julian, Birleşik Krallık'ta siyasi suçlu ve bu durum sona ermek zorunda" ifadelerini kullandı.

Assange, 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmış ve 2019'da gözaltına alınmış ve kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten tutuklanmıştı. Birleşik Krallık yargısı, Assange'ın ABD'ye iadesini ocakta reddetmişti.

ABD Adalet Bakanlığı ise, şubatta Joe Biden yönetiminin Assange'ın ülkeye iadesi için çalışmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Aralarında Corbyn'in de bulunduğu 24 Britanyalı parlamenter, bu ay ABD Başkanı Biden'a yazdıkları mektupta Assange'ın iadesi talebinden vazgeçme çağrısı yapmıştı.


Independent Türkçe, RT, Belfast Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU