Kanada'da bazı Katolik kiliseleri ateşe verildi

Yerli çocukların ceset kalıntılarının bulunması sonrası Kanada'da, 100 yıldan daha eski olan iki kilise ateşe verildi. Yetkililer çıkan yangınlara müdahale edildiğini bildirdi

Fotoğraf: AFP

Kanada'daki bazı yatılı okullarda yerli çocukların ceset kalıntılarının çıkması sonrası ülkede sular durulmuyor. 

Kanada'nın batısındaki yerlilerin yaşadığı bir bölgede yer alan iki Katolik Kilisesi daha ateşe verildi. 

Kanadalı yetkililer, British Colombia eyaletindeki Yukarı Similkameen Kızılderili Grubu topraklarındaki St Ann Kilisesi'nde ve Aşağı Similkameen Kızılderili Birliği topraklarındaki Chopaka Kilisesi'nde sabahın erken saatlerinde çıkan yangınlara müdahale ettiğini duyurdu. Ahşaptan yapılmış ve 100 yıldan daha eski olan her iki kilise de yanarak kül oldu.

Söz konusu yangınlar, diğer iki kilisenin yıkılmasından yaklaşık bir hafta sonra ve kilisenin Kanada'nın yerli halkı zorla asimile etme kampanyasındaki rolüne karşı artan öfkenin ortasında geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son haftalarda ülke, yerli çocukların zorla Hristiyana dönüştürüldüğü ve orijinal adları, gelenekleri ve dillerinden arındırıldığı kilise tarafından işletilen yatılı okulların yerlerinde yaklaşık bin işaretsiz mezarın bulunmasıyla sarsıldı.

Ardından Katolik Kilisesi, okullardaki rolü konusunda daha fazla şeffaflık talepleriyle ve Papa'nın özür dilemesi çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

"Kilisede kaybolan köklerini arayanlar için derinden hissedilecek"

Bu hafta sonu çıkan yangınlardan sonra, Aşağı Similkameen Kızılderili Konseyi, yangınlara “inanmadıklarını” ve “öfkelendiklerini” belirterek şunları kaydetti:

Bu olaylar, kilisede kaybolan köklerini arayanlar için derinden hissedilecek. Bu durum, yaşadığımız nesiller arası travmanın bir belirtisidir, bu duygularla daha iyileştirici bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olacak destekler var.

Ne olmuştu?

Geçen ay, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde eski bir yatılı okulun bahçesinde 215 yerli çocuğun cesedinin bulunmuştu.

Söz konusu cesetlerin bulunması ülkede yerli halka yönelik şiddeti yeniden gündeme getirirken, başka eyaletlerde de yeni mezarlar ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU