NASA araştırmacıları: İkili yıldız sistemleri Dünya kadar büyük gezegenleri gizliyor

"Tek yıldızların etrafında dönen hem büyük hem de küçük ötegezegenler vardı ama ikili sistemlerinde yalnızca büyük gezegenler bulunuyordu"

İki yıldızın bulunduğu sistemlerde bazı gezegenler sadece tek bir yıldızın, bazıları ise iki yıldızın etrafında dönüyor (NASA)

NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde görevli araştırmacılar, ikili yıldız sistemlerinde Dünya boyutlarında birçok gezegenin gizleniyor olabileceğini keşfetti.

Bilim insanları ötegezegenleri tespit edebilmek için bunların, etraflarında döndükleri yıldızlardan transit geçişini gözlemliyor.

Yani bu gezegenler, kendi yıldızlarıyla Dünya arasına girdiklerinde yıldızın üzerinde büyük bir gölge oluşturuyor ve bilim insanları bu sayede orada bir gezegen olduğunu tahmin edebiliyor.

Ancak iki yıldızdan oluşan sistemlerde bu gözlemler zorlaşabiliyor. Çünkü iki yıldız birbirine çok yakın olduğunda bilim insanları onları tek yıldız zannedebiliyor ve bu yüzden gezegenleri tespit etmeleri de zorlaşıyor.

Ames araştırmacılarının pazartesi günü yaptığı açıklamada, "İkinci yıldızdan gelen ışık, gezegenin geçişi sırasında ev sahibi yıldızın ışığındaki değişiklikleri tespit etmemizi zorlaştırıyor" ifadelerine yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan 2019'da yapılan bir araştırma, bu tür sistemlerde bulunan gezegenlerin uzaylıları aramak için uygun yerler olabileceğini öne sürmüştü.

Ames ekibi, işte bu nedenle ikili yıldız sistemlerini araştırmaya karar verdi daha önce yapılan bazı gözlemleri inceledi.

Bu gözlemlerde birçok gezegen barındırdığı anlaşılan yıldız sistemleri yer alıyordu. Yeni incelemeler ışığında tekli sanılan bu sistemlerden 73’ünün aslında ikili olduğu anlaşıldı.

Daha sonra araştırmacılar, İkizler Gözlemevi’nden yararlanarak bu sistemlerden bazılarına daha yakından baktı.

Ekip bu gözlemlerle ikili yıldız sistemlerinde tespit ettikleri gezegenlerin boyutlarını tek yıldızlı sistemdekilerle karşılaştırdı ve sonuçlarını şöyle açıkladı:

Tek yıldızların etrafında dönen hem büyük hem de küçük ötegezegenler vardı ama ikili sistemlerinde yalnızca büyük gezegenler bulunuyordu.

Tüm yıldızların kabaca yarısı ikili sistemlerde yer alıyor. Bu nedenle söz konusu bulgular, gökbilimcilerin bugüne dek Dünya büyüklüğünde birçok gezegeni gözden kaçırmış olabileceğine işaret ediyor.

Hakemli bilimsel dergi Astronomical Journal’da yayımlanmak üzere kabul edilen araştırmanın ortak yazarı Steve Howell, "Bu, ötegezegen çalışmaları açısından önemli bir bulgudur" dedi:

Sonuçlar, gezegenlerin çift yıldız sistemlerinde nasıl oluştuğuna dair modellerin geliştirilmesini sağlayacak.

 

Independent Türkçe, CNET, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU