Peru'da seçim krizi: Sağcı aday Fujimori "uluslararası inceleme" istiyor

Sosyalist Pedro Castillo, Keiko Fujimori'yi 44 bin oyla geçmişti

Peru'da siyasi belirsizlik sürüyor (Reuters)

Yolsuzluk iddiaları sebebiyle 6 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin resmi sonuçlarının açıklanmadığı Peru'da sağcı aday Keiko Fujimori, uluslararası inceleme çağrısında bulundu.

Fujimori pazartesi günü Geçici Devlet Başkanı Francisco Sagasti'ye verdiği mektupta "uluslararası kuruluşların" seçimi denetlemesini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fujimori gazetecilere yaptığı açıklamada, "halk iradesinin doğru şekilde tecelli edip etmediğini belirlemek için" bağımsız bir kuruluşun seçmen listelerini, oy kayıtlarını ve diğer belgeleri incelemesi gerektiğini söyledi.

Oyların yüzde 50,13'ünü alan sosyalist Pedro Castillo, otoriter eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı olan Keiko Fujimori'yi 44 bin oyla geçmişti.

Fujimori destekçilerinin özellikle solcu adaya büyük destek veren kırsal bölgelerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki itirazları nedeniyle resmi sonuçlar henüz açıklanmadı.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisi'ndeki (Oficina Nacional de Procesos Electorales - ONPE) bir yargıcın geçen hafta anlaşmazlık sebebiyle görevden ayrılmasıyla tansiyon iyice yükselmişti.

Geçen günlerde yeni bir jüri üyesi yemin ederek göreve başladı ve inceleme işleminin devam edeceği açıklandı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, Peru seçimlerinin bir "demokrasi örneği" olduğunu bildirdi.

AFP, Avrupa Birliği ve Amerikan Devletleri Örgütü'nün de seçimlerin özgürce ve adil bir şekilde yapıldığını açıkladığını aktardı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU