"Hançer" Suriye’ye ulaştı, Moskova askeri tatbikatları Akdeniz’i hareketlendiriyor

Kinzhal füzeleri, iki bin kilometrelik bir mesafeden, mevcut tüm hava ve füze savunma sistemlerini aşarak hedefi tam isabetle vurabiliyor

Rus Hava Kuvvetleri Uzun Menzilli Havacılık Komutanı Sergey Kobylash, Akdeniz’deki muharebe tatbikatlarının son derece başarılı geçtiğini duyurdu (Independent Arabia)

Suriye kıyılarında sık sık yankılanan patlama sesleri, Akdeniz boyunca uzanan iki şehrin sakinliğini bozdu. Şehir sakinleri, kaynağını bilmedikleri bu patlamalardan dolayı kendilerini tehlikede hissederken, patlamaların, Rus hava ve deniz kuvvetlerinin ortak tatbikatlardan kaynaklandığının açıklanmasıyla rahat bir nefes aldı.

"Kinzhal füzesi geldi"

Deniz tatbikatları, resmi haber ajansı “SANA” tarafından doğrulanırken Rusya Savunma Bakanlığı, iki modern MiG-31 savaş uçağının duyurulan tatbikatlar kapsamında ilk kez Suriye’nin batısındaki Lazkiye kırsalında bulunan Cebleh kentindeki Hmeymim Hava Üssü’ne geldiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nesil savaş uçakları, Rusya’nın en önemli ve en gelişmiş havadan ateşlemeli füzeleri olan, Rusça’da “hançer” anlamına gelen “Kinzhal” füzelerini taşıyabilmelerinin yanı sıra yüksek savaş yetenekleriyle de ön plana çıkıyor. Kinzhal füzeleri, iki bin kilometrelik bir mesafeden, mevcut tüm hava ve füze savunma sistemlerini aşarak hedefi tam isabetle vurabiliyor.

X-47M2 Kinzhal füzeleleri, ister karadaki sabit hedefler olsun, ister su yüzeyindeki muhripler, savaş gemileri ve fırkateynler gibi hareketli hedefler olsun tüm düşman hedeflerini imha edebilme kabiliyetine sahip.

Rusya konusunda uzman kişiler, bu füzeleri askeri sanayinin gururu olarak nitelendiriyorlar. Rus uçak üreticilerinin Vedomosti gazetesine verdiği bilgilere göre, bu füzeler her ne kadar “İskender” füzelerine benzeseler de Rus Hava Kuvvetleri için özel olarak tasarlandılar.

Öte yandan, Rus Hava Kuvvetleri Uzun Menzilli Havacılık Komutanı Sergey Kobylash, Akdeniz’deki muharebe tatbikatlarının son derece başarılı geçtiğini ve hipersonik Kinzhal füzelerinin Akdeniz’deki hedefleri tam isabetle vurduğunu duyurdu.

Rus “Sputnik” ajansına yaptığı açıklamada Kobylash, “Savaş pilotları yeni coğrafi bölgelerde misyonlar gerçekleştirme konusunda pratik beceriler kazandılar ve olası hedeflere tam isabetle atışlar gerçekleştirdiler” dedi.

"Kuzeybatıdaki savaş"

Diğer yandan, son tatbikatların duyurulması, hiç şüphesiz ki Suriye’nin kuzeybatısındaki muhalif gruplarının korkularını artırdı. Bu bölge İdlib ve kırsalı Heyet Tahrir el-Şam (el-Nusra) tarafından kontrol ediliyor. Özellikle Rus bombardımanının, tahkimatlarını yıkmaktan ve ileri karakollarını hedef almaktan çekinmemesi muhalif gruplardaki korkunun en büyük sebebi oldu.

Eylemciler, Hmeymim üssüne gelen bu gelişmiş füzeleri, Suriye rejimi ordusundan uzmanlar ve komutanlar ile Rus ordusundan mevkidaşları tarafından doğrudan yönetilen operasyonları destekleyecek büyük bir güç olarak görüyorlar.

Bölge bir kez daha askeri bir operasyona şahit olmaya hazırlanıyor. Siyaset ve insan hakları aktivisti Rıdvan el-Ali’ye göre Rus bombardımanı temas hatları boyunca kesintisiz devam ederek muhaliflerin kalesi olan kuzeybatıdaki Cebel el-Zaviye’nin kasabalarına ve köylerine yahut onlardan geri kalanlara ateş yağdıracak.

Aktivist Rıdvan el-Ali, yeni askerî harekâtın, gerçekleşmesi halinde büyük başarı kazanacağına inanıyor. Bu harekât sayesinde Güney İdlib kırsalında bulunan köyler üzerindeki hakimiyet daha da sağlamlaşacak ve askerî harekât Nisan 2019’da kaldığı noktadan tekrar ilerlemeye devam edecek. Böylece bir sonraki askerî harekâtta İdlib merkezine girmek ve orayı da almak son derece kolaylaşmış olacak.

Rıdvan el-Ali, Rus uçaklarının muhaliflerin karargâhlarına uğramasından sonra muhaliflerin düşmanca eylemlerinin azalmasını bekliyor. Yeni füzenin yüksek isabet oranı ve teknolojisiyle savaşın çözümüne katkı sunacağını belirten el-Ali, muhaliflerin kendilerini tahkim etmek için acele etmekten veya Türkiye’den yardım istemekten başka çaresi kalmayacağına dikkat çekiyor.

"Başlama saati"

Sahadaki kaynaklar, İdlib operasyonunun başlatılmasına karar verilirse, Suriye’deki Bedia düzenli güçlerinin Rus desteğiyle yürüteceği bir operasyonu tamamlayarak ülkenin merkezindeki IŞİD kalıntılarını temizleyebileceğini düşünüyor.

Bu arada Suriye meselesiyle ilgili siyasi gözlemciler, rejimin yeni füze yetenekleri ile kuzeyde gerçekleşecek bir savaşın başlama saatinde gelen hipersonik füzeler arasındaki bağlantıyla ilgili yorumda bulunmuyorlar.  Bu konuda konuşmak için Cenevre’de yapılan Biden-Putin görüşmesinin sonuçlarının netleşmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bu arada, Türkiye sınırındaki Bab el-Heva sınır kapısından Suriye’ye girmesi düşülen ancak Moskova’nın, Suriye’nin egemenliğini korumak için karşı çıktığı insani yardımların durumunu görüşmek için önümüzdeki 10 Temmuz’da yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısından önce katılımcılar, Suriye’ye ilişkin görüşlerini değerlendirmeye alacaklar.

"Denizden gelen mesaj"

Gözlemciler, Akdeniz’deki tatbikatların zamanlamasına dikkat çekiyor ve Rusya’nın bu tatbikatlar ile denizler üzerinden mesaj verdiğini dile getiriyorlar. Özellikle de birkaç gün önce İngiliz muhrip “Defender”ın, Kırım kıyılarında Rus deniz sularını ihlal etmesine Moskova’nın bir güç gösterisinde bulunarak karşılık verdiğini aktarıyorlar. 

Defender’ın Rus sularından geçmesinin kopardığı büyük gürültü ile birlikte Rusya bu durumu görmezden gelinemeyecek bir ihlal kabul etti ve neredeyse iki taraf arasında bir deniz savaşı patlak verecekti. Diplomatik faaliyetler konunun hararetini söndürmeden önce Karadeniz tüm soğukluğuna rağmen, dibine barut fıçısı yerleştirilmiş gibi her an patlamaya hazırdı.

Rus Donanması, İngiliz muhribine ihlalinden dolayı uyarı ateşi açarken, Rus diplomasi ise sert uyarılarla karşılık verdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, 24 Haziran’da katıldığı Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda, Karadeniz’de yaşanan bu olayı kasıtlı bir girişim olarak nitelendirdi ve tekrar yaşanma ihtimalini reddetmediğini belirtti.

Grushko, “Durum patlak vermeye müsait. Tüm rasyonel tarafların öngördüğü, gerçek bir çatışmaya yol açacak bu tür durumların tekrar meydana gelmesi göz ardı edilemez” açıklamasında bulundu.

"Deniz gücü gösterisi"

Sonuç olarak, deniz hedeflerini isabetli şekilde yok edebilecek bir “hançer” (Kinzhal) sallayan Ruslar, Karadeniz ve Akdeniz’de deniz gücünün kendilerinde olduğunu rakiplerine hatırlatıyorlar. Füze, 1 Mart 2018’de üretilmiş ve o zamanlar Başkan Putin, füze kalkanı ve mevcut tüm hava savunma sistemlerini aşabilen en modern silah türünü geliştirdiklerini duyurmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Gökhan Musab Çantepe

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU