Çin'in ilk uzay istasyonundaki astronotların 120 çeşit yemeği var

"Astronotlar, istedikleri zaman sıcak yemek yiyebilir"

Fotoğrafta Çinli bir astronot, bir kesenin içinden su içerken görülüyor (CCTV)

Çin'in yörüngedeki ilk uzay istasyonunda görevli astronotlar, burada kaldıkları üç aylık süre boyunca yemeklerini 120'den fazla çeşit arasından seçecek.

Çinli astronotlar Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo, 17 Haziran'da Tianhe isimli uzay istasyonu modülüne varmıştı.

Şimdi de Tianzhou 2 adlı kargo aracıyla istasyona gıda malzemeleri ulaştırıldı.

6,8 tonluk malzeme arasında çeşitli çaylar ve meyve suları da dahil olmak üzere bir dizi temel gıda yer alıyor. Kargo aracı, taze meyve ve sebzelerin depolanabilmesi için soğutucular da teslim etti.

Çin'in baş astronot eğitmeni Huang Weifen, yiyeceklerin genellikle katı, kemiksiz, küçük parçalar halinde olduğunu, astronotların kişisel zevklerini de karşılamak üzere seçildiğini söyledi.

Yemekler arasında sarımsak soslu kıyılmış domuz eti, kung pao tavuğu, karabiberli sığır eti ve lahana turşusu gibi türlerin yer aldığı ifade edildi.

Çin devletine bağlı televizyon kanalı CCTV'ye konuşan Huang, "Ayrıca uzay istasyonuna bir mutfak ve mikrodalga fırın yerleştirdik. Bu sayede astronotların yiyecekleri ısıtmak için eskisinden daha fazla yöntemi var" ifadelerini kullandı:

İstedikleri zaman sıcak yemek yiyebilirler.

CCTV ayrıca, astronotların mikro yerçekiminde meydana gelen geçici tat kaybının üstesinden gelmesi için yemeklerde çeşitli çeşniler kullanıldığını aktarıyor.

Shenzhou 12 isimli uzay aracıyla istasyona ulaşan üç astronot, dünyadan yaklaşık 380 kilometre uzaklıktaki istasyonda 3 ay kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu istasyon, aynı zamanda Çin'in en uzun süreli insanlı uzay misyonu olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Çin'in yaklaşık 5 yıl aradan sonra başlattığı ilk insanlı gören niteliğinde.

Takımın lideri Nie Haisheng ve ekibinin ilk hedefi 22,5 tonluk Tianhe modülünü kullanıma açmak:

Misyon öncesinde açıklamalarda bulunan Nie Haisheng, "Çok fazla beklentim var. Uzaydaki yeni evimizi kurmalıyız ve burada bir seri yeni teknolojiyi denemeliyiz" demişti:

Görev zorlu. Üçümüzün birlikte yakın çalışarak doğrudan ve tutarlı bir operasyon yürüteceğimize inanıyorum. Böylelikle zorlukların üstesinden gelebiliriz. Misyonu tamamlama konusunda kendimize güveniyoruz.

 

Independent Türkçe, Space, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU