İsrail-Hamas gerginliği: "Yakıta izin var ama anlaşma yok"

Hamas kaynakları, Gazze’ye yardımlara izin verilmesi için İsrail’in esirlerin iadesini şart koştuğunu ifade etti

Akaryakıt tankerleri bu sabah Kerim Şalom geçiş noktasından Gazze'ye giriş yaptı (Reuters)

İsrail, Katar'ın finanse ettiği yakıtın Gazze Şeridi’ne girişine izin verirken taraflar arasında hâlâ kapsamlı bir anlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu, dün gece İsrail ve Hamas’ın geçen ay yaşanan ve Gazze’de 250’den fazla Filistinlinin, İsrail tarafındaysa 13 kişinin öldüğü gerilim öncesi statükoya dönüş için anlaşmaya vardığını belirtti. Haberde, bu geçişin ilk aşamasının Gazze’ye yakıt transferi olacağı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland’ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Gazze'deki elektrik ihtiyacını karşılamak için Katar tarafından finanse edilen yakıt teslimatları, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi (UNOPS) ile Katar devleti arasında daha önceden yapılan anlaşma gereğince yeniden başlayacak" dendi. Açıklamada, taraflar arasındaki ateşkesin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Hamas'tan "Gerilim yeniden yükselebilir" sinyali

İsrailli yetkililerse, Katar’ın finanse ettiği diğer yardımların Gazze’ye teslimatı konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi.

Hamas kaynakları da, Birleşmiş Milletler gözetimindeki anlaşmanın sadece yakıt teslimatıyla sınırlı olduğunu ve sükûnet sağlandığı sürece devam edeceğini, İsrail’le kapsamlı bir anlaşmanın söz konusu olmadığını kaydetti. Kaynaklar, Gazze’ye yardımlara izin verilmesi için İsrail’in Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin iadesini şart koştuğunu ifade etti.

Ayrıca İsrail’in provokatif bir adım atması halinde gerilimin yeniden yükseleceği belirtildi.

Gazze’deki Hamas liderlerinden Yahya Sinvar, geçen hafta BM temsilcisiyle yaptıkları görüşmenin başarısız olduğunu söylemişti.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 10 Mayıs'ta başlattığı hava saldırıları, ateşkes doğrultusunda 21 Mayıs'ta sona ermişti. Saldırılarda binlerce bina tamamen yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmişti.

İsrail’in ilaç, gıda ve yakıt gibi insani yardım malzemelerinin Gazze’ye girişini kısıtlaması, uzun vadeli bir ateşkesin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyor.


Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU