Mısır ve BM, İsrail'in Gazze'ye son saldırıları sonrası "istikrarlı bir ateşkes için" harekete geçti

The New York Times’a konuşan iki diplomat, gerilimin yeniden tırmanması üzerine Mısır ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığını bildirdi

İsrail'in geçen ay Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda bina yıkıldı, 250'den fazla Filistinli hayatını kaybetti (Reuters)

İsrail'in geçen ay 11 gün süren hava saldırılarını sona erdiren ateşkesten sonra Gazze'ye gerçekleştirdiği ilk hava saldırısının ardından, gerilimin büyümesinden endişelenen uluslararası arabulucular daha uzun vadeli bir barış için harekete geçti.

İsrail’de Naftali Bennett başbakanlığındaki yeni hükümet, pazar günü güvenoyu aldıktan sonra Doğu Kudüs'te Yahudi milliyetçilerin Bayrak Yürüyüşü'ne izin vermişti. Dün düzenlenen yürüyüşe tepki olarak Hamas, İsrail’e ateş balonları atmıştı. Buna karşılık olarak İsrail ordusunun bu sabah Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine yönelik hava saldırılarında ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda açıklama yapılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, geçen ay da Hamas'ın roket saldırılarını gerekçe göstererek Gazze'ye hava bombardımanı başlatmış, 11 gün süren ve 250’den fazla Filistinliyle 13 İsraillinin hayatını kaybettiği saldırılar 21 Mayıs'taki ateşkesle sona ermişti.

The New York Times gazetesine konuşan iki diplomat, ateşkesin ardından gerilimin yeniden tırmanması üzerine Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığını bildirdi. Bir diplomat, iki tarafın da arabuluculara tansiyonun yükselmesini istemedikleri mesajı verdiğini aktardı.

Mısır’dan bir görev gücünün de bu sabah mayıstaki hava saldırılarında yıkılan bölgelerin yeniden inşası için Gazze’ye gittiği belirtildi.

Gazetenin haberine göre son gerilim, 12 yıllık Binyamin Netanyahu iktidarından sonra kurulan kırılgan durumdaki yeni İsrail hükümeti açısından ilk önemli sınav. Yeni hükümetin kurulur kurulmaz tartışmalı Bayrak Yürüyüşü’ne izin vermesi, koalisyonun Arap ve sol eğilimli üyelerinin tepkisini çekmişti.

Hamas’ın Katar’daki üst düzey yetkililerinden Musa Moussa ebu Marzuk, Bayrak Yürüyüşü öncesinde yaptığı açıklamada, "İsrail kentlerine yönelik saldırıların hâlâ masada olduğunu" söylemişti.  

İsrail, Hamas ve Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yeniden inşası için toplanan yardım ve bağışlarla inşaat malzemelerinin transferi konusunda hâlâ bir anlaşmaya varmaması da, geçen ay ilan edilen ateşkesin kalıcılığına dair soru işaretleri yaratıyor.

İsrail’in ilaç, gıda ve yakıt gibi insani yardım malzemelerinin Gazze’ye girişini kısıtlaması, uzun vadeli bir ateşkesin önündeki en önemli engellerden biri. Ayrıca İsrail ve Hamas tutsak değişimi konusunda da bir anlaşma sağlayamadı.

BM Ortadoğu barış süreci özel koordinatörü Tor Wennesland, bölgede istikrarı sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyleyerek "BM düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili konularda tüm ilgili taraflarla temas halinde" dedi.


Independent Türkçe, The New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU