CHP'li vekilden Sezgin Baran Korkmaz'ın kaçışını kolaylaştıran yargı kararlarına suç duyurusu

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışına kaçmasına olanak tanıyan kararların alınması sürecinde imzaları bulunan, yargı mensupları hakkında suç duyurusunda bulundu

SBK Holding'in kurucusu Sezgin Baran Korkmaz, ABD'nin talebiyle Avusturya'da "kara para aklama" suçlaması ile tutuklandı / Fotoğraf: Twitter

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Sezgin Baran Korkmaz’ın malvarlıkları üzerindeki tedbir ile yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik yargı kararlarında imzaları bulunan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve şu anda Adalet Bakan Yardımcısı olan Hasan Yılmaz ile İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimi Yasin Karaca hakkında suç duyurusunda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bülbül, Ankara Adliyesi’ne giderek, elden teslim ettiği dilekçesinde, Sezgin Baran Korkmaz’ın malvarlıkları üzerindeki tedbir kararının MASAK raporu olmaksızın kaldırıldığını belirterek, “Mahkeme tarafından aynı gün içinde karar verilmiştir. Bu durum hayatın olağan akışına uygun değil. Kararın verildiği tarihte herhangi bir rapor bulunmamaktadır. İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği, olmayan bir rapor üzerine karar vermiştir. MASAK raporunda suç unsurlarının oluştuğu tespit edilmiş ancak bu rapor mahkeme kararına konu edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

“Raporsuz karar verildi”

Bülbül, İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 17 Kasım 2020’de Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik karar aldığını anımsattı. Bülbül, “Sezgin Baran Korkmaz’ın banka hesapları üzerindeki tedbirleri ve yurtdışı yasağını kaldırılması açık bir şekilde görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmaktadır. Yürütülen bu hukuksuz sürecin araştırılması; resen tespit edilecek tüm suçların belirlenmesi; dayanaktan yoksun ve MASAK raporuna aykırı bir şekilde verilen yargı kararlarına ilişkin gerekli cezaların verilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nun Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı'na 6 Ekim 2020 tarihli 'İvedi iş' başlıklı tedbir kaldırma karar metninde de Sezgin Baran Korkmaz ve diğer 13 kişinin "şirket ve kişilere ilişkin banka hesaplarında bulunan bloke ve tedbirlerin ivedi kaldırılması" talimatı verilmişti.

Belgede imzası bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, 16 Ekim'de Adalet Bakanlığı yardımcılığına atandı.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU