Trump'ın ağustosta göreve geri döneceği teorisi, ABD'li yetkililerde endişe uyandırdı

Fikir, Sidney Powell ve Mike Lindell'ın de aralarında yer aldığı, eski başkanın destekçileri tarafından yayılıyor

Eski başkan Donald Trump, seçim zaferinin kendisinden çalındığı iddiasını sürdürüyor (Reuters)

Aktarılanlara göre Donald Trump'a başkanlık görevinin ağustos ayında "iade edileceğini" öne süren tuhaf bir komplo teorisi, ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nda kaygılara yol açtı.

Bu fikir, avukat Sidney Powell'ın ve MyPillow şirketinin CEO'su Mike Lindell'ın da aralarında yer aldığı, eski başkana yakın kişiler tarafından ortaya atıldı. Avukat Powell, oy kullanma makinesi teknisyenlerinin ve Venezuela'daki komünist liderlerin karıştığı bir komployla Trump'ın yeniden seçilmesinin engellendiğini iddia etmiş ve bu iddiası nedeniyle hakkında dava açılmıştı. Lindell da 2020 seçimleriyle ilgili bir dizi ihtimal dışı iddia nedeniyle yasal işlemle karşı karşıya kalmıştı.

New York Times muhabiri Maggie Haberman'a göre, nedeni belirsiz olmakla birlikte Trump'ın kendisi de ağustosta makama yeniden getirileceğine inanıyor gibi görünüyor.

Aktarılana göre Lindell, eski başkanın (Lindell'ın kendisi de dahil olmak üzere) başkaları tarafından alenen dile getirildiğini duyduğu için bu fikri benimsemiş olabileceğini öne sürüyor.

Fikir, QAnon'un öne sürdüğü türden bir dizi dayanaksız beklentinin en yenisi olarak görüldü ve büyük ölçüde reddedildi. Ancak Politico, İç Güvenlik Bakanlığı'ndaki bazı kişiler tarafından ciddi şekilde ele aldığını bildiriyor.
 


Haber kuruluşu, üst düzey bir karşı istihbarat yetkilisi olan John Cohen'e, kongre üyeleriyle yapılan özel bir görüşme sırasında ağustos teorisinin sorulduğunu aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görünüşe göre Cohen bu beklenti hakkında ciddi kaygılar bulunduğunu çünkü seçimin Trump'tan çalındığını düşünen yanlış anlatıyı beslediğini ve bu nedenle destekçilerinin şiddet içerikli bir başka tepki verebileceğine yönelik endişenin arttığını dile getirdi.

Ancak Cohen'in, bu komplo teorisiyle bağlantılı, kayda değer ve belirli bir şiddet tehdidine dair hiçbir istihbarat almadığını söylediği de aktarıldı.

Bir bakanlık sözcüsü The Independent'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), nefret dolu ve hatalı anlatıların yanı sıra aşırılık yanlısı ideolojilerle şiddet olayları arasındaki bağlantıya odaklanmış durumda. DHS dezenformasyondan, komplo teorilerinden ve sosyal medya veya diğer internet platformları aracılığıyla yayılan aşırılıkçı anlatılardan kaynaklanan şiddet olaylarını engelleme kabiliyetini arttırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU