Avustralyalı çiftçi, ülkeyi istila eden fareleri yakalamak için bir tüyo paylaştı

Çiftçi 1984'teki benzer bir zararlı hayvan istilasında kullanılan yöntemi hatırlattı

(AP)

Avustralya'dan bir çiftçi, şu anda ülkeyi etkileyen fare istilasıyla baş etmek için sadece evdeki malzemelerin kullanıldığı bir tüyo paylaştı.

Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinden sığır çiftliği sahibi 48 yaşındaki Glen Daley, şu anda ve 1984'teki benzer bir istilada sırasında yüzlerce fareyi etkisiz hale getirmeye yarayan çözümü geliştiren kişi.

Şu sıralar bölge bir fare istilasıyla cebelleşiyor ve Daley gibi bölge çiftçileri bununla mücadele etmek için yöntemler üretiyor. Önceki istilalar, farelerin önlerine çıkan ekinleri yemesi sonucunda çiftçilik sektörüne 100 milyon Avustralya dolarından (yaklaşık 670 milyon TL) fazla zarara mal olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çiftçi, kendi yöntemini herkesin kullanabileceğini söyledi. Önce bir kova suyun ortasında bir delik açılıyor, buradan ağzının etrafına yer fıstığı ezmesi sürülmüş bir şarap şişesi yerleştiriliyor, daha sonra da eski bir pantolondan bir parça alınıyor ve bir geçit oluşturacak şekilde şişenin dibine kadar yerleştiriliyor. Böylelikle kovadaki  yer fıstığına gelen fareleri yakalanabiliyor. Eğer fazladan bir kot pantolon yoksa eski bir tayt ya da bir çorap kullanın.

NCA'ya konuşan çiftçi, "Harika çalışıyor. Yapması çok basit ve gerçekten ucuz" dedi.

Sadece kurun ve unutun. Birkaç gün bıraktıktan sonra dönüp kontrol ettiğinizde (suyun içinde boğulmuş) 4 veya belki de 40 fare olabilir.

Çiftçi, yaşananları "kabus" olarak tarif ettiği 1984 fare istilasıyla nasıl başa çıktığıyla ilgili anılarını da paylaştı.

Farelerin "tüm saman balyalarını mahvettiğini" söyleyen Daley, "Yerden bir tahıl çuvalı kaldırırdınız ve yerde en az birkaç yüz tane fare olurdu" diyerek, "hareket eden bir gri karton" gibi gözüktüklerini anlattı. 

Tüm tabakları kullanmadan hem önce hem de sonra yıkamamız gerekiyordu çünkü dolapların her yerinde geziniyorlardı. Tam anlamıyla bir kabustu.

Geçen ay Avustralya'nın ulusal bilim kurumu CSIRO'dan Steve Henry, The Independent'a bu istilaların neden gerçekleştiğini anlatmış, kuru havayla mahsullerin fareler için yiyeceğe dönüştüğünden bahsetmişti.

Uzman, "çiftçiler çok fazla ekin yetiştirdiği için çok fazla yiyeceğin" bulunduğunu ve bunun "farelerin üremesi için uygun" bir ortam oluşturduğunu söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU