Bilim insanları Doğu Asya'da 20 bin yıl önce koronavirüs salgını yaşandığını keşfetti

"Modern insan genomu evrime dair on binlerce yıl öncesine uzanan bilgiler içeriyor"

Bir hasta örneğinden izole edilen koronavirüs partikülleriyle (sarı) enfekte olmuş apoptotik hücrenin (kırmızı) renkli taramalı elektron mikrografı (NIH/Reuters)

Bir genom çalışması 20 bin yıldan uzun süre önce bir koronavirüs salgınının Asya'nın doğusuna nasıl yayıldığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar bu salgının izlerinin bölgedeki insanların genetik yapısında hâlâ belirgin olduğunu keşfetti.

Queensland Teknoloji Üniversitesi Genom Bilimi ve Kişisel Sağlık Merkezi'nden Profesör Kirill Alexandrov "Modern insan genomu evrime dair on binlerce yıl öncesine uzanan bilgiler içeriyor ve bu bilgiler bize genomun gelişimi süresince deneyimlediği koşullara dair fikir veriyor, tıpkı bir ağacın halkalarını incelemek gibi" dedi.

Prof. Alexandrov ve Arizona Üniversitesi, Kaliforniya San Francisco Üniversitesi ve Adelaide Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, Kovid-19'a yol açan SARS-CoV-2 koronavirüsüyle etkileşime giren proteinleri kodlayan insan genlerindeki değişimleri incelemek için ortak genetik varyasyonun halka açık en büyük kataloğu olan 1000 Genom Projesi'ndeki verileri kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Current Biology adlı akademik dergide yayımlanan araştırmada bilim insanları daha sonra proteinlerin doğrudan etkileşime girdiğini ve özellikle de koronavirüsün hücreleri işgal etmek için kullandığı mekanizmanın korunmuş doğasına işaret ettiğini göstermek için hem insan hem de SARS-CoV-2 proteinlerini canlı hücreler kullanmadan sentezledi.

Prof. Alexandrov "Ekipteki bilişim uzmanı bilim insanları, Doğu Asya halklarının atalarının koronavirüs kaynaklı ve Kovid-19'a benzer bir salgın yaşadığına dair kanıt elde etmek için insan genomu veri setine evrimsel analiz uyguladı" dedi.

Doğu Asya halkları şu anda Çin, Japonya, Moğolistan, Kuzey Kore, Güney Kore ve Tayvan'ı içeren bölgeden geliyor.

Profesör Alexandrov "Salgın sürecinde seçilim, büyük olasılıkla hastalığın daha az şiddetli geçmesine neden olan adaptif değişimlere sahip patogenezle ilişkili insan geni varyantlarını tercih etti" dedi.

Tarih öncesi viral düşmanlara dair daha fazla anlayış geliştirerek farklı insan popülasyonlarının genomlarının yakın zamanda insan evriminin önemli bir itici gücü olduğu kabul edilen virüslere nasıl uyum sağladığını tam olarak anlayabiliriz.

Bu araştırmanın bir diğer önemli yan ürünü uzak geçmişte salgına neden olmuş ve gelecekte de olabilecek virüsleri tespit etme becerisidir.

Prensipte bu, tehlikeli olması muhtemel virüslerin bir listesini oluşturmamızı ve sonra geri dönmeleri durumunda uygulanacak teşhis, aşı ve ilaçlar geliştirmemizi sağlar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU