SBK, Borajet'i 3 aşamalı operasyonla ele geçirmiş: Seni hapse attıracağım

Sezgin Baran Korkmaz, Borajet’i almak için önce şirketin sahibi Yalçın Ayaslı hakkında kendisine yakın gazeteciler aracılığıyla “FETÖ’cü” kampanyası başlatmış. Bunu savcılık soruşturması izleyince Ayaslı, hisselerini SBK’ya devredip ABD’ye gitmiş

Sezgin Baran Korkmaz'ın Yalçın Ayaslı'ya ait Borajet'i medyada hakkında yaptırdığı "FETÖ'cü" haberleri ile şirketin piyasa değerini düşürdükten sonra ele geçirdiği öne sürülüyor / Kolaj: Independent Türkçe

Sezgin Baran Korkmaz'ın adı artık, medyadaki ilişkileri, siyasetçilere rüşvet iddiaları, ABD'de 225 yıla kadar hapisle yargılaması ve şirketlere ucuza çökmesiyle anılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayakkabı boyacılığından, ABD'de bir ucu Mormon tarikatına üye Kingston kardeşlere, diğer ucu Ermeni Levon Termendzhyan'a uzanan bir hikayesi var. Kara para aklama iddialarının yanı sıra BoraJet örneği hızlı zengin olmanın ve şirketleri alırken uyguladığı yöntemlerin bir örneği.

Medya ile algı yönetimi

Borajet, 2008'de Yalçın Ayaslı tarafından kuruldu. 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte hakkında çarpıcı iddialar gündeme geldi. Bugünlerde SBK'ya yakın gazetecilerin dile getirdiği bu iddialar arasında “darbe gerçekleşseydi terörist Gülen, Borajet uçağıyla ABD'den Türkiye'ye gelecekti” bile var.

Sözcü’den Alişer Delek’in haberine göre, bu ve benzeri haberler Borajet'in piyasa değerini düşürdü. THY pek çok anlaşmayı tek taraflı feshetti, bankalar ticari desteklerini çekti, pek çok uçuş iptal edildi. Hatta bir banka aynı gün içerisinde Ayaslı'dan tüm borçlarını ödemesini istedi. Ayaslı'nın ödeme için bir hafta süre isteği de reddedildi.

Piyasa değerini düşürdü

Tam da bu zararların ortasında Sezgin Baran Korkmaz, Borajet'i 2016'da satın aldı. Satıştan kısa bir süre sonra taraflar arasında kriz olduğu ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, satıştan bir buçuk yıl sonra başlattığı soruşturma neticesinde Yalçın Ayaslı hakkında yakalama kararı çıkarıldığı (2.10.2017 tarihinde kaldırıldı) ve mal varlığı için de tedbir kararı konulduğunu duyurdu. İddiaya göre, 2016'da Borajet'in SBK Holding'e satışında usulsüzlük yapılmıştı. (Bu davada mahkeme Ayaslı dışındaki tüm kişileri beraat ettirdi. Ayaslı yurtdışında olduğu için ifade vermediğinden kararı açıklanmadı.) Yalçın Ayaslı da, satışla ilgili “kapsamlı gasp” iddiasıyla Korkmaz ve şirketi adına ABD'nin New Hampshire eyaletinde dava açtı.

“Seni hapse attıracağım”

Ayaslı, SBK'yı Borajet'in piyasa değerini düşürüp “ölü fiyata” satın almakla suçladı. Ayaslı'nın avukatlarının dilekçesinde eve baskın, mesajla tehdit gibi iddialar var. İlk “baskın” 25 Şubat 2017'de gerçekleşiyor. Aynı dilekçede SBK tarafından Ayaslı'ya atılan whatasapp mesajları da var. Bazıları şöyle:

 “Seni hapse attıracağım”, “Sen ve karın saklanacak bir yer arayacaksınız”, “Seni tüm dünyanın gözü önünde rezil edeceğim”, “Ayaslı sabırlı ol, daha fazla beklemeyeceksin…”; “FETÖ'ye yaptığın tüm bağışları göstereceğim”

Kendi imzasını inkar etti

Borajet'in satışında, satış sonrası açılan ikinci dava sırasında Sezgin Baran Korkmaz'ın ve kendisine yakın medyanın Ayaslı hakkındaki iddiaları hep FETÖ bağlantısı olduğu yönündeydi. Ayaslı hakkında FETÖ soruşturması başlatıldı. Soruşturmayı başlatan başvurunun altındaki imza da Sezgin Baran Korkmaz'a ait. Bu iddialar üzerine açılan bir dava yok soruşturma ise devam ediyor.

Kavgalar sürerken, SBK, ABD'de bulunan Ayaslı ile FETÖ tartışması yaşıyor. Görüşmede Ayaslı, Korkmaz'ı kızgınlıkla kendisini FETÖ'cü ilan etmekle suçlarken, Korkmaz buna cevap olarak “ben hiçbir zaman sizin için FETÖ'cü demedim” ifadesini kullanıyor. Yani Korkmaz, mesajında kendini yalanlıyor.

Avusturya’da cezaevinde

Sezgin Baran Korkmaz, son 5 yılda üst üste aldığı şirketlerle ismini duyurdu. Ancak hakkında ABD'den gönderilen 132 milyon dolarlık kara parayı akladığı iddiasıyla ilgili soruşturma açılınca yurt dışına kaçtı. Geçen hafta Avusturya'da tutuklandı. ABD'ye iadesiyle kararı bekliyor.

mercan.jpg
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, 11 Haziran'da Ayaslı'nın ABD'deki evine misafir oldu / Fotoğraf: Twitter

 

İade-i itibar ziyareti mi?

Ayaslı hakkında FETÖ soruşturması kapanmış değil. Ancak SBK ile ilişkileri ve yukarda bahsedilen Borajet hikayesi gündemdeyken Yalçın Ayaslı'nın sosyal medya paylaşımı gündem oldu. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, 11 Haziran'da Ayaslı'nın ABD'deki evine misafir oldu. Ve bu ziyaret de Ayaslı'nın sosyal medya hesabından fotoğrafla duyuruldu.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU