Tazmanya canavarları yerleştirildikleri adadaki penguen nüfusunu yok etti

Bir uzman, "Tazmanya canavarlarının yıkıcı bir ekolojik etkisi olduğu çok açık" dedi

Tazmanya canavarları nesillerini tehlike altına sokan kanser hastalığından dolayı başka bir adaya yerleştirilmişti (AFP)

Uzmanlar, Avustralya'daki küçük bir adaya bırakılan Tazmanya canavarlarının adadaki kuş yaşamı üzerinde "yıkıcı" bir etki gösterdiğini söyledi.

Nesli tükenmekte olan etçil memeliler, sayılarının artması için 2012'de Maria Adası'na yerleştirilmişti.

Fakat BirdLife Tasmania'ya göre Tazmanya canavarlarının adaya getirilmesi, adadaki kuş popülasyonunu mahvederek küçük penguenleri yok etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluş, 2012'de 3 bin çift civarında olan küçük penguen nüfusunun şimdi ortalıktan kaybolduğunu söyledi.

BirdLife Tasmania'nın organizatörü Dr. Eric Woehler, kuş hayatındaki kaybın beklendiğini ama yine de "büyük bir darbe" olduğunu söyledi.

İnsanların bu memelileri okyanus adalarından birine kasten ya da kazara her getirişinde hep aynı sonuç görüldü... bir veya daha fazla kuş türü üzerinde yıkıcı etki.

Milli park olan ve bu penguen türünün sığınağı olması gereken adadan 3 bin çift pengueni kaybetmek tabi ki büyük bir darbe.

En az 28 Tazmanya canavarından oluşan grup 2012 ve 2013'te adaya götürülmüştü. Hayvanlar o zamandan beri adada çoğalmaya devam ediyor.

Biological Conservation akademik dergisinde geçen yıl yayımlanan bir makale, Tazmanya canavarlarının yelkovangiller familyasına ait orta boy bir deniz kuşu olan yelkovan kuşu kolonilerini "ortadan kaldırdığını" belirtmişti.

Dr. Woehler, "Tazmanya canavarlarının Maria Adası'ndaki kuş faunası üzerinde yıkıcı bir ekolojik etkisi olduğu çok açık" diye ekledi.

Tazmanya'nın hükümet sözcülerinden biri, Tazmanya Canavarlarını Kurtarma programının sürekli izlendiğini söyledi.

Sözcü, "Tüm etkili koruma programları adapte edilebilir ve Tazmanya Canavarlarını Kurtarma programı da yeni bilimsel bilgiler ve ortaya çıkan öncelikler doğrultusunda gelişmeye devam edecek" dedi.

Bu aktif bir şekilde gözlemlenen ve idare edilen Maria Adası için de geçerli. Maria Adası, Tazmanya'da kalıcı ve dirençli vahşi Tazmanya canavarı popülasyonunu eski haline getirmeyi ve onları korumayı sağlayacak daha geniş çaplı Tazmanya canavarı programının önemli bir parçası olmaya devam ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU