Tarlasını sürerken firavunun dikili taşını buldu

Taşın üzerindeki yazıtların tercümesi sürüyor

İsmailiye kenti yakınlarındaki bir çiftçinin tarlasında 15 satırlık hiyeroglif yer alıyor (Mısır Eski Eserler Bakanlığı)

Mısır Eski Eserler Bakanlığı’nın açıklamasına göre İsmailiye kenti yakınlarında yaşayan bir çiftçi, M.Ö. 589’dan M.Ö. 570’e kadar hüküm süren Firavun Hofra (Apries) tarafından dikilmiş 2 bin 600 yıllık bir dikili taş keşfetti.

Çiftçi, Kahire'nin yaklaşık 62 mil (100 kilometre) kuzeydoğusunda, arazisini ekime hazırlamak için sürerken kumtaşından oluşan eski bir taş levha buldu.

Bakanlık açıklamasına göre çiftçi, keşfin ardından yetkililerle temasa geçti. Levha, 230 santimetre uzunluğunda, 103 santimetre genişliğinde ve 45 santimetre kalınlığındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Levhanın tepesinde Firavun Hofra’nın bir kabartmasının ve Güneş şeklinde bir oymanın yer aldığı ifade edildi. Bunların altında ise 15 satırlık bir hiyeroglif yer alıyor.

Hiyeroglifin tercümesi için çalışmalar sürüyor. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, dikilitaşın Hofra’nın Mısır'ın doğusunda giriştiği bir askeri harekatla ilgili göründüğünü bildirdi.

Antik Yunan tarihçisi Herodot, Hofra’nın Fenikelilere karşı kaybettiği bir savaşta birçok Mısırlı askerin ölümüne neden olduğunu ve Mısır'da bir iç savaşa yol açtığını, bunun sonucunda tahttan indirilip öldürüldüğünü iddia etmişti.

Hiyeroglifin tercümesinin bu iddiaların doğruluğuna ışık tutabileceği düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU