Solcu liderin seçimi kazandığı Peru'da generallerin mektubu darbe endişesine yol açtı

En az 80 emekli general, orduya yolsuzluk iddiaları soruşturulmadan devlet başkanlığı seçimini kazanan solcu sendikacı Castillo'nun zaferini tanımama çağrısı yaptı

Castillo'nun seçim zaferi, Peru'nun yoksul kesimleri arasında büyük sevinç yarattı (Reuters)

Peru'da bir grup emekli generalin orduya yolsuzluk iddiaları tam olarak soruşturulmadan solcu siyasetçi Pedro Castillo'nun devlet başkanlığı seçimindeki zaferini tanımama çağrısı yapması, 2019’da Bolivya’da yaşanan darbenin Peru’da da yaşanabileceği endişelerine yol açıyor.

En az 80 emekli general, dün basına yansıyan mektupla 6 Haziran'da yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçimini kazanan Castillo'nun zaferini tanımama çağrısı yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçici Devlet Başkanı Francisco Sagasti mektuba Twitter’da cevap vererek, "Cumhuriyetin Anayasal Devlet Başkanı olarak sadece demokratik değerlere ve kurumlara aykırı değil, aynı zamanda Anayasa ve yasalara da aykırı bu tür bildirileri reddediyorum" ifadesini kullandı.

Sagasti, mektubun soruşturulması için talimat verdiğini belirterek "Çalkantılı 200 yıllık cumhuriyet hayatımız boyunca demokratik kurumlarımızı inşa etmek için çok zaman ve çaba harcadık. Onu tehlikeye atmayalım" diye yazdı.

Resmi seçim sonuçları henüz açıklanmadı

11 Nisan'daki birinci turda en çok oy alan iki adayın yarıştığı seçimin ikinci turunda solcu sendikacı ve öğretmen Castillo yüzde 1’den az farkla birinci çıkmıştı. Oyların yüzde 100'ünün sayıldığı seçimde kesin olmayan sonuçlara göre, sağcı Keiko Fujimori seçimi kaybetmişti.

Resmi sonuçların ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara başlamıştı. Fujimori taraftarlarıysa seçim sonuçlarının şeffaf olmadığını öne sürerek protestolar düzenliyor.

Castillo’nun anayasayı yeniden yazma ve madencilikten elde edilen geliri daha adil dağıtma vaatleriyle Peru’daki seçimlerden sürpriz bir şekilde zaferle çıkması, ülkedeki sermaye çevrelerinde endişelere yol açıyor.

Bağımsız seçim gözlemcileri, seçimlerde hile yapıldığına diar bir kanıt bulunmadığını belirtirken ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada yolsuzluk iddialarının araştırılması istenmişti.

İkinci turun üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen resmi sonuçların hâlâ açıklanmaması, Peru’da Bolivya’dakine benzer bir senaryonun uygulandığı yorumlarına neden oldu.

Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı Evo Morales, Ekim 2019’da düzenlenen seçimleri kazanmış ancak yolsuzluk iddiaları nedeniyle ordunun baskısı sonucu istifaya zorlanmıştı.

Morales önce Meksika’ya sonra da Arjantin’e giderken sağcı muhalefetten Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez geçici olarak devlet başkanı olmuştu. 18 Ekim 2020’de yapılan seçimleri Morales’in partisinden Luis Arce kazanmış, böylece eski Bolivya lideri darbeden bir sene sonra ülkesine dönebilmişti.


Independent Türkçe, Press TV, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU