Hopa'da iki dönemin belediye başkanlığı arasında arazi kavgası: Eski belediye başkanı, "İmar planı değişikliği için Hopaspor'a 1 milyon lira bağış istendi" dedi, yeni belediye başkan yardımcısı yalanladı

Artvin'in Hopa ilçesinde yer alan 3000 metrekarelik bir arazi, eski belediye başkanı ile şimdiki belediye başkan yardımcısını davalık etti. İddialar arasında imar planı değişikliği için Hopaspor'a para ya da bina "bağışı" yapılması talebi de var

Fotoğraf: Medyascope

Emeğinin karşılığını alamayan çay üreticilerinin protestolarından, yeni deniz dolgusu projesi tartışmalarına ve Metin Lokumcu davasına kadar hayli yoğun bir ayı geride bırakan Hopa'da yeni bir tartışma daha var: Hopaspor için 1 milyon lira istenip istenmediği. 

İddianın sahibi Artvin'in Hopa ilçesine 2009-2014 yılları arası belediye başkanlığı yapmış Turan Kasımoğlu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O dönem CHP mensubu Kasımoğlu, 2019 yerel seçimleri için İYİ Parti'den aday olmuş ancak belediye başkanlığı koltuğuna CHP'nin adayı Taner Ekmeçi oturmuştu. 

Halihazırda Hopa Gıda Tarım ve Orman Ürünleri Sanayi Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Turan Kasımoğlu'nun savcılığa da taşıdığı iddialar şu şekilde: 

Konu, Hopa'nın Sundura mahallesinde yer alan 3 bin 54 metrekarelik bir araziyle alakalı.

İmar izni olmayan bu arazinin sahibi Hopa Gıda Tarım ve Orman Ürünleri Şirketi ve arazi üzerinde bazı barakalar bulunuyor. 

Kasımoğlu'na göre bu barakalar Hüseyin Topaloğlu ve Turan Mercan adlı iki kişi tarafından yapıldı ve Topaloğlu ve Mercan, eşleri üzerine belediyeden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı aldı. 

 Turan Kasımoğlu, bunun üzerine 12 Şubat 2021'de dilekçeyle başvuruda bulundu. CİMER'e de gerekli şikayetler yapıldı. 
 


Savcılığa verdiği ifadesinde "İşyeri çalışma ruhsatı verilebilmesi için kira kontratının ya da sahiplik belgesinin bulunması şarttr" diyen eski Belediye Başkanı Kasımoğlu, kendi şirketi ile Hüseyin Topaloğlu ve Turan Mercan arasında herhangi bir kira sözleşmesi olmadığını söylüyor. 

Kasımoğlu'nun ifadesinde "Belediyeye ruhsat almak için sunulan kira sözleşmelerinin sahte olarak düzenlendiği kanaatindeyiz ya da kira sözleşmesi hiç sunulmadı" deniliyor.
 


"İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatını belediyede zabıta birimleri inceleyip hazırlar, son olarak olay başkan ya da başkan yardımcısı tarafından yapılır" diyen Topaloğlu, söz konusu arsanın belediye hizmet alanı olarak imarlandığını belirterek şu suçlamayı yöneltiyor: 

Yapılan imar planı için gerekli itirazlarımızı yaptık ancak Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akkaya isimli şahıs, buranın imar planını değiştirmek için şirket ortaklarımızdan Necmettin Aydın'dan Hopaspor için 1 milyon TL bağış yapmasını ya da Hopaspor'a bina yapmasını istemiştir. 

Osman Akkaya isimli şahıs aynı zamanda Hopaspor'un yöneticisidir. 

Sözkonusu barakalar için kanuna aykırı olarak ruhsat alan şahıslardan, barakalara iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı veren belediye yetkililerinden, arsanın imar planını değiştirmek için Necmettin Aydın vasıtasıyla şirketimizden menfaat talep eden Osman Akkaya isimli şahıstan ve belediyeye yapmış olduğumuz başvurularımıza cevap vermeyen belediye yetkililerinden davacı ve şikayetçiyim. 


"Gayrıresmi ruhsat AK Parti döneminde verildi"

Independent Türkçe'ye konuşan eski Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu, ifadesinde bahsettiği ve gayrıresmi olduğunu iddia ettiği işletme ruhsatının, 2014-2019 yılları arasında, belediye başkanlığının AK Parti'de olduğu dönemde verildiğini söyledi. 

"Arazinin bir kısmını Ülker Grup kiralayacaktı"

Kasımoğlu'nun açıklamasına göre sözkonusu arazi için kendilerinin, arazinin diğer ortaklarıyla birlikte bir alışveriş merkezi projesi var. Bunun yanı sıra 3000 metrekarelik arazinin 1000 metrekaresini de Ülker Grup, Bizim Toptan'a yer sağlamak için kiralamak istedi. 

Ülker Grup'a tahsis edilecek bir muvakkat yapı için müracaat ettiklerini söyleyen Kasımoğlu, konuyla ilgili izin çıkmadığını belirtti. 
 

Turan Kasımoğlu
Hopa ilçesine 2009-2014 yılları arası belediye başkanlığı yapan Turan Kasımoğlu/ Fotoğraf: Medyascope


Sözlükteki karşılığı "geçici yapı" olan muvakkat yapı, "İmar Yönetmeliği"nde "Şantiyede çalışanların, barınma, çalışma, yeme içme ve benzeri günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve şantiye ve proje hakkında bilgi vermek için kurulan yapılar" olarak da açıklanıyor. 

"Arazi, imar planında 'belediye hizmet alanı' olarak geçiyor" 

Kendilerine izin çıkmayınca hem CİMER'e hem savcılığa başvurduklarını söyleyen Kasımoğlu, "Uygun görülmemesinin nedeni herhalde maddi sebepler" dedi. 

İmar planınında arazinin "belediye hizmet alanı" olarak geçtiğini Independent Türkçe'ye de yineleyen Turan Kasımoğlu, "Bu duruma itiraz ettik ve imar planı değişikliğinin şartı olarak Hopaspor'a 1 milyon liralık bağış ya da Hopaspor'a bir bina gösterildi" ifadelerini kullandı.

"Aday gösterilmedi diye iftira atıyor"  

Konunun muhatabı, Hopa Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Osman Akkaya ise iddiaları yalanladı. 

"Çamur at izi kalsın" diyen Akkaya, "Kesinlikle Turan Kasımoğlu'ndan da Necmettin Aydın'dan da bir şey talep etmedim. İftira atıyorlar" diye konuştu. 

"Turan Kasımoğlu döneminde yapılan usulsüzlüklerle ilgili belediyemizin devam eden davaları var" ifadelerini kullanan Osman Akkaya, şöyle devam etti: 

"Kendisi partimizden Belediye Başkanı'ydı. 2019 seçimlerinde İYİ Parti'den aday oldu. Seçimleri kaybedince bir sürü usulsüz işlemi de ortaya çıktı. Aday gösterilmedi diye iftira atıyor. Bu iddialar, tamamen siyasi rekabetten kaynaklanıyor."

"İş insanları ve milletvekillerinden Hopaspor için destek istiyoruz, onlardan istemedik"

Aynı zamanda Hopaspor Kulüp Başkan Yardımcısı olan Akkaya, futbol kulüpleri için iş insanlarından da milletvekillerinden de destek istediklerini, hatta görüşmelerine sosyal medyada da yer verdiklerini ancak iki isimden de bir taleplerinin olmadığını söyledi. 
 

Osman Akkaya
Hopa Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Akkaya/ Fotoğraf: Facebook​​​​​​​


Hopa Gıda Tarım ve Orman Ürünleri Sanayi Tic. Ltd. Şti.'nin ortağı Necmettin Aydın ile görüşmesinde Aydın'ın kendisine Hopa'ya bir yatırım yapmak istediklerini aktardığını söyleyen Osman Akkaya, "Biz belediyeyiz. Güzel bir proje yapacağız"  diyen vatandaşa, 'yapma' diyemeyiz. Ancak Hopaspor için para ya da tesis talebimiz olmadı" dedi. 

"Bizden usulsüz işlem yapmamızı istiyorlar" 

Osman Akkaya da Kasımoğlu gibi sözkonusu arazi üzerindeki barakalara verilen ruhsatın yasal olmadığını iddiasında. 

Ancak Akkaya'nın iddiasına göre barakalara verilen ruhsata, Kasımoğlu döneminde imza atıldı. "O ruhsatların neden devam etmediği ile ilgili bizi mahkemeye veriyor" diyen Osman Akkaya ve şunları ekledi: 
 

İftira attıkları konu, kendi arazileri üzerinde bulunan barakaların yıkımı, diğer araziler içerisindeki barakaların yıkılmaması. Böyle bir mantık olur mu?

Kendi arazileri üzerinde usulsüz bir dilekçe ile ruhsat verilmiş. Düşman oldukları bir şahsın arazisi var. Kendi aralarındaki diyalogdan dolayı birbirlerini sürekli şikayet ediyorlar. Bizden de usulsüz işlem yapmamızı istiyorlar. Biz kesinlikle karşı çıktık ve reddettik. 

Mevcut belediyenin Turan Bey dönemiyle ilgili açtığı davalar var. Mahkemeyi geri almamız için bir sürü talepte bulundular. Biz, yasal olmadığı için reddettik. 


Independent Türkçe'ye konuşan Hopa Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Akkaya da karşı tarafa maddi ve manevi dava açacağını söyledi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU