Biden, G7 zirvesinde pandemi bitmeden ekonomik toparlanmanın gerçekleşemeyeceğini vurguladı

Biden, "iklim dostu" küresel ekonomik toparlanmada ısrar ederken, Kovid-19 konusunda daha fazla eylem gerektiği uyarısında bulundu

Başkan Joe Biden, perşembe günü İngiltere'nin St. Ives kentinde, G-7 zirvesi öncesinde yönetiminin küresel Kovid-19 aşılama çabaları hakkında konuşurken (AP)

ABD Başkanı Joe Biden, pazar günü G7'de gazetecilere konuştu ve Kovid-19 pandemisi kontrol altına alınmadan küresel ekonomik toparlanmanın gerçekleşemeyeceğini vurguladı.

Pazar günü düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı, 500 milyonu kendi yönetimi tarafından bağışlanan, G7'nin dünya çapında daha düşük gelirli ülkelere yaklaşık 1 milyar aşı hibe etme taahhüdünü dile getirdi.

Biden, yorumlarını kendisiyle beraber bir avuç diğer liderin yer aldığı üç gün süren zirvenin sonunda yaptı. ABD Başkanı zirvede, tüm dünyada Kovid-19 pandemisini sona erdirmekle adil ve iklim odaklı bir ekonomik toparlanmaya hızla başlamanın en önemli öncelikler olduğunu vurgulamıştı.

Başkan, görevdeki ilk yurtdışı seyahatini de ABD'nin dünya meselelerine bağlılığının geri döndüğünü vurgulamak için kullandı. Biden, Trump yönetiminin bu meselelerden geri adım atma yaklaşımının tersini benimsedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden pazar günü yaptığı açıklamada, "Biri olmadan diğerini başaramayacağımızı biliyoruz; yani ekonomik toparlanmayı sağlayabilmek için pandemiyle başa çıkmamız gerektiğini biliyoruz" dedi.

Biden, “Amerika masaya döndü ve tamamen, tamamen işin içinde” diye devam etti.

Başkan, düşük vergi oranlarıyla işletmeleri cezbetmek isteyen ülkelerin “dibe doğru yarışını” sona erdireceğini söylediği, G7'nin şirketler için küresel asgari vergiye dair anlaşmasını da övdü ve müttefiklerin Çin'in düşük gelirli ülkelerde küresel kalkınma için Kuşak Yol Girişimi'ne adil ve "iklim dostu" bir alternatif sunacağına söz verdi.

Biden, konuşması sırasında iklim değişikliğini ele alma konusundaki açıklamalarından birinin ardından şöyle dedi:

Bunun kulağa aptalca geldiğini biliyorum fakat küresel ısınmanın aslında sorun olmadığını söyleyen ... bir başkanımız vardı.

Biden'ın pazar günkü yorumları, yönetiminin gelecek birkaç yıl içinde yurtiçinde girişebileceği bazı çabalar hakkında fikir verdi. Bir açıklamasında küresel asgari vergiyi ele alan Biden, "Buna yurtiçinde de devam edeceğini" belirtti. Başkan, gazetecilerle yaptığı soru-cevap oturumu sırasında da yönetiminin, yoksul ülkelere daha fazla yardım etmek adına daha fazla Kovid-19 aşısı bağışlamak için harekete geçebileceğine işaret etti.

Biden, önümüzdeki günlerde Brüksel'e gidecek ve burada, geçen hafta sonu yapılan üç günlük zirvedeki liderlerin birkaçının da aralarında bulunduğu NATO liderleriyle görüşecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU