Dünya üzerindeki Kovid-19 virüslerinin toplam ağırlığı hesaplandı

Sonuçlar bilim insanları için bile çarpıcıydı

Taramalı elektron mikroskobu altında koronavirüs (Reuters)

Bilim insanları Kovid-19'a sebep olan, dünya genelindeki tüm Sars-Cov-2 virüslerinin ağırlığını hesapladı.

Yeni araştırmaya göre şu anda insanlarda dolaşan tüm koronavirüs parçacıkları tek bir yerde toplansaydı ağırlığı, bir elmanın ve küçük bir çocuğun ağırlığı arasında bir noktada olurdu.

İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü ve ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, enfekte olmuş her bireyin, enfeksiyonunun zirve noktasında yaklaşık 1 ila 100 milyar Sars-Cov-2 parçacığı taşıdığı sonucuna vardı.

Bu da şu anda insanlarda katrilyonlarca viryonun (bir virüsün tüm yapılarını barındıran tek bir virüs parçacığı) dolaştığı anlamına geliyor. Zira dünyada her gün yaklaşık 323 bin yeni Kovid vakası kaydediliyor.

Öte yandan yeni bulgulara göre tüm bu viryonların toplamı 10 kilogramdan daha ağır değil. Hatta toplam ağırlığın 100 gram kadar az olması mümkün.

Kaliforniya Teknoloki Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Avi Flamholz'a göre sonuçlar bilim insanları için bile çarpıcıydı.

Business Insider'a konuşan Flamholz, "Bütün dünyanın 10 kiloluk bir şey karşısında dizlerinin üzerine çökmesi çok şaşırtıcı" dedi.

Enfekte bir kişinin içindeki virion sayısını tahmin etmek için araştırmacılar, makak maymunlarının dokularından aldıkları virüslerin genetik materyalini (RNA) ölçtü.

Bu araştırma için maymunlara, ölçümlerden iki ila dört gün önce virüs enjekte edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölçümler sonucunda enfekte bir kişideki viryonların toplam ağırlığının 1 ila 100 mikrogram arasında değiştiği saptandı. Bu da bir haşhaş tohumundan 100 kat daha hafifti.

Yine de Flamholz, "Bu sayıya bilimsel şüphecilikle yaklaşmak için geçerli nedenlerimiz var" diyor. Zira bilim insanına göre araştırmada esas olarak RNA test edildi ve sonuçta parçacıklar tek tek sayılmadı.

İşte bu nedenle araştırmacılar, viryon sayısının kişi başına 1 milyar ila 10 milyar arasında değiştiği sonucuna vardı. Tüm parçacıkların ağırlığının, 100 gram ila 10 kilogram arasında değişmesinin nedeni de bu.

Bu aynı zamanda virüsün herkesi farklı şekilde etkilediğinin de hesaba katıldığı anlamına geliyor. Zira bazı kişilerde diğerlerinden daha fazla viryon görülüyor.

Flamholz, "Ciddiyet dereceleri açısından benzer Kovid vakalarında bile çılgınca farklılıklar görebilirsiniz" diye açıklıyor.

Araştırmanın bulguları hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Business Insider

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU