NASA'dan Güneş'in neden patladığını yanıtlayabilecek "temel fizik" atılımı

Uzay ajansının tanımladığı haliyle bir "Rosetta Taşı" olan patlama, bilim insanlarına Güneş'in yüzeyindeki patlamalar hakkında yeni bir bakış açısı kazandırdı

NASA, Güneş'i yakından incelemek için Ağustos 2018'de Parker Güneş Sondası'nı fırlatmıştı (NASA)

Güneş'te gerçekleşen çarpıcı bir patlama, NASA'nın Güneş'in neden patladığını anlamasına önayak olabilecek yeni bir "temel fizik" keşfetmesini sağladı ve bu, uzay hava olaylarını tahmin etmede bir atılım olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böyle bir olayın ilk kez gözlemlendiği patlama, üç farklı türde güneş püskürmesi içeriyordu: Koronal kütle püskürmeleri (CME'ler), jetler ve kısmi püskürmeler.

CME'ler ve jetler, uzaya enerji ve parçacıklar göndermeleri bakımından çok benzerdir fakat ilki Güneş'in manyetik alanından yapılmış devasa bir balonken jet ise daha dar bir güneş maddesi patlamasıdır. Kısmi püskürmelerse yüzeyde başlar fakat onu delmek için yeterli enerjiyi kazanamaz ve alevli gaz kürenin yüzeyine geri düşer.

Üç patlamanın hepsinin varlığı, bilim insanlarına bir tür patlama hakkındaki anlayışlarını diğer ikisini incelemek için kullanma ve bu olayların büyük olasılıkla aynı kökene sahip olduğunu varsayma imkanı tanır.

Yeni çalışmanın baş yazarı, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden güneş bilimcisi Emily Mason, “Farklı türdeki patlamaların tüm bu yönlerini tek bir küçük pakette görebildiğimiz bu olay, zincirin eksik halkasıydı. Bu olay, patlamaların aynı mekanizmalardan kaynaklandığını, yalnızca farklı ölçeklerde olduğu fikrini kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.
 


Bu atılım, bilim insanlarının patlamaları tetikleyen şeyin temel nedenini bularak büyük ölçekli patlamaların Dünya'da ne zaman bozulmalara neden olabileceğini tahmin etmelerine yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda CME'ler, örneğin güneş püskürtüleri, astronotlar, uydular ve bazen de enerji şebekeleri gibi diğer teknolojiler için tehlikeli olabilecek yüksek enerjili parçacıklardan oluşan devasa bulutlar salabilir.

Daha fazla çalışma NASA'nın bir patlamanın Dünya'ya ve Mars'a karşı ne zaman tehlike oluşturabileceğini birkaç saat önceden bilmesini sağlayarak onlara önlem almaları için daha fazla zaman kazandırabilir ve insanlığın uzaydaki çabalarını korumaya yardımcı olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU