Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa, dünyada sadece Çin ve Türkiye'ye giremiyor... Mahkeme, Uygur lidere neden yasak konulduğunu İçişleri Bakanlığı'na ikinci kez sordu

Uygur diasporasının çatı yapılanması Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa'nın Türkiye'ye girmesi 2006'dan bu yana yasak. Yasağın kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin karar 1 Temmuz'a kadar verilecek

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa / Fotoğraf: Twitter

Dünya Uygur Kongresi, yurtdışındaki Uygur Türklerinin kurduğu en büyük yapılardan biri.

Merkezi Almanya'da bulunan kongrenin başkanı Dolkun İsa'nın Türkiye'ye girişi 2006'dan bu yana yasak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsa hakkındaki giriş yasağının kaldırılması için Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.

Davanın son duruşması bugün görüldü. Mahkeme, giriş yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin kararı 1 Temmuz'a kadar açıklayacak.

İçişleri'nden belge bekleniyor

İçişleri Bakanlığı, İsa'nın Türkiye'de "güvenlik tehdidi oluşturduğu" iddiasıyla giriş yasağı koymuştu.

Mahkeme daha önceki ara kararında İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili belgeleri istedi. Nasıl bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olunduğunu sordu. Ancak İçişleri Bakanlığı mahkemeye bu taleple ilgili bir cevap vermedi.

Bugünkü duruşmada mahkeme aynı talebi tekrarladı. İçişleri Bakanlığı'nın, Uygur lider Dolkun İsa'nın güvenliği nasıl tehdit ettiğine ilişkin belgeleri 2 hafta içinde mahkemeye göndermesi gerekiyor. Aksi halde mahkeme mevcut dosyaya göre karar verecek. 

İçişleri Bakanlığı'nın sisteminde İsa'ya G87 kodu işlenmiş durumda. Bu kod, "Genel güvenlik açısından tehlike arz eden kişilerin" ülkeye girmemesi için konulan bir tahdit.

 

dolkun isa giriş yasağı.jpg
İsa'nın 2016'da Türkiye'ye kabul edilmediğini gösteren belge

 

"Sadece Çin ve Türkiye'ye giremiyor"

Almanya vatandaşı olan İsa hakkında halihazırda bir İnterpol kararı yok.

Almanya'ya vize veren tüm ülkelere girebilen İsa'nın giremediği sadece iki ülke var: Çin ve Türkiye.

İsa'nın avukatı İlyas Doğan bu durumu "ironik" olarak nitelendiriyor.

"Yasak 2006'da konuldu ama 2008'e kadar Türkiye'ye girebiliyordu"

İsa'ya yönelik Türkiye'ye giriş yasağının 24 Şubat 2006'da konulduğu bilgisini veren Doğan, "Ama bu yasak ciddi bir şekilde uygulanmıyordu. 2006-2008 arasında birkaç kez Türkiye'ye geldi, sorunsuz bir şekilde girdi. 2008'de ise yasak fiili şekilde uygulanmaya başlandı. 2008'de Antalya, 2016'da ise İstanbul'a girişine izin verilmedi" dedi. 

"Yasağın uzatıldığına yönelik bir belge verilmedi"

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre Türkiye'ye giriş yasaklarının 5 yıl süreyle uygulanabildiğini, bu sürenin İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl daha arttırabildiğini hatırlatan Doğan, "İlk giriş yasağının süresi doldu. Sürenin arttırıldığına yönelik bir belge de paylaşılmadı. Karşımızda fiili bir yasak var" diye konuştu.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU