"Suudi Arabistan'la buzlar eriyor mu?" sorusuna İran'dan yanıt geldi

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2016'da kesilmişti

İran ve Suudi Arabistan arasındaki çekişme Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Yemen ve Afganistan gibi pek çok ülkede kendini hissettiriyor (AP / Kolaj: Times of Israel)

İran, Suudi Arabistan'la buzları eritmek için yapılan görüşmelerin "olumlu bir atmosferde" devam ettiğini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmeler olumlu bir atmosferde devam ediyor. Aramızdaki diyalogların iki ülkeyi ortak bir zeminde buluşturmasını umuyoruz.

Tahran ve Riyad arasındaki gerilim, Suudi Arabistan'ın Şii dini lider Nimr Bakır el-Nimr'i idam etmesinin ve İran'daki büyükelçiliğinin protestocuların saldırısına uğramasıyla zirveye ulaşmış, diplomatik ilişkiler 2016'da kesilmişti.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin arabuluculuğunda bu yıl 9 Nisan'da başlayan görüşmelerse Birleşik Krallık gazetesi Financial Times'ın haberine kadar gizli kalmıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, nisan sonlarında "İran'ın refah içinde yaşamasını ve aramızda karşılıklı çıkarların olmasını isteriz" demişti. Velihat Prens mevcut sorunları aşmayı, herkesle olumlu ve iyi ilişkiler kurmayı temenni ettiklerini kaydetmişti.

İran tarafı bu açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirmişti.

Bunun ardından Hatibzade 10 Mayıs'ta, "hem ikili hem de bölgesel" sorunları çözmek için görüşmeler yapıldığını doğrulamış ve şöyle konuşmuştu:

Basra Körfezi'ndeki iki Müslüman ülke arasındaki gerilimin hafifletilmesi, hem ulusların hem de bölgenin çıkarına.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da birkaç gün sonra, erken aşamada olsa da istikşafi görüşmelerden umutlu olduğunu bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, AFP, Sputnik Türkiye, AA

DAHA FAZLA HABER OKU