Türkiye’de 40 tane kripto para platformu, 28 milyar TL işlem hacmi var

Merkez Bankası, Türkiye’de 40 tane kripto para platformu, 28 milyar TL işlem hacmi olduğunu belirterek, “7/24 erişim, işlem kolaylığı, limit olmaması ve düşük işlem ücreti bu varlıkları cazip kılıyor. Kripto madenciliği küresel ısınmayı artırıyor” tespiti

Merkez Bankası'nın ‘Kripto Raporu’nda kripto varlıkların Türkiye'de ulaştığı işlem hacmine dair bilgiler yer aldı / Fotoğraf: AA

Merkez Bankası (MB), ‘Kripto Raporu’nda kripto varlıkların risklerini anlatırken ilginç bir tespitte bulunarak, “Yeni kripto varlık birimlerinin yaratılması (madencilik) olanağı yüksek elektrik tüketimine sebep olmakta ve bu da küresel ısınmayı artırmaktadır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’de yerli ve yabancı kripto para platformu sayısının 40 olduğunu açıklanan raporda; 6 Mayıs 2021 itibarıyla Türk kökenli alım satım platformlarında 28 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleştiğini kaydetti.

Risklere dikkat çekildi

Raporda Türkiye’deki kripto para platformları ve işlem hacmi hakkında ilk kez somut veriler paylaşılıyor.

Raporda, Türkiye kökenli kripto varlık alım satım platformlarının yanı sıra küresel platformların temsilcilerinin de ülkemizde faaliyet gösterdiği dile getirilirken, “Türkiye’de faaliyet gösteren platformların herhangi bir yerde kaydı tutulmamakla beraber, küresel platformlarla beraber yaklaşık 40 platformun faaliyet gösterdiği” bilgisi verildi.

İşlem hacmi 28 milyar 

Kripto işlem hacmine ilişkin 6 Mayıs 2021 itibarıyla gelinen nokta şöyle kaydedildi:

 “Verilerine ulaşılabilen Türk kökenli alım satım platformlarında yaklaşık 28 milyar TL’lik işlem hacmi gerçekleşmiştir. En yüksek işlem hacminin gerçekleştiği alım satım platformları 11.1 milyar TL ile Paribu, 7.6 milyar TL ile BTCTürk ve 4.2 milyar TL ile Paritex olmuştur. Küresel platformlar üzerinden Türk vatandaşlarının işlem hacmi verilerine ulaşılamamakta olup bu işlem hacimleri de eklendiğinde toplam işlem hacminin 28 milyar TL’nin oldukça üzerinde olduğu düşünülmektedir. Binance, Huobi Global, Coinbase Pro ve Kraken dünyanın en önde gelen kripto varlık alım satım platformları olup Türklerin en çok işlem yaptığı platformlar oldukları tahmin edilmektedir”

Raporda, çoğu platformda günlük yatırma ve çekme limitinin 1 milyon TL, aylık yatırma ve çekme limitinin ise 5 milyon TL olduğu ifade edildi.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU