Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'deki helyum yağmurlarını deneylerle doğruladı

"Jüpiter sayesinde burada olabiliriz"

Jüpiter atmosferinini yüzde 99'u hidrojen ve helyumdan oluşuyor (NASA)

Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı.

Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti. Ancak, bu hipotezi doğrulamak için gerekli deneysel koşulları sağlamak şimdiye kadar mümkün olmadı.

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan yeni araştırmada bu gezegenlerin içinde gerçekleşmesi beklenen doğa olaylarını yansıtan bir dizi basınç ve sıcaklık deneyi yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'daki Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu, ABD'deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, Rochester Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanlarını içeren uluslararası bir araştırma ekibi, bu deneyleri Rochester Üniversitesi'nin Lazer Enerjisi Laboratuvarı'nda gerçekleştirdi.

Bu deneylerden elde edilen bulgular, iki gezegende helyum yağmurunu mümkün kılacak koşullar bulunduğunu ortaya koydu.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndan fizikçi ve araştırmanın ortak yazarı Marius Millot, "Helyum yağmurunun gerçek olduğunu ve hem Jüpiter'de hem de Satürn'de meydana gelebileceğini keşfettik" diye konuştu:

Bu, bilim insanlarının söz konusu gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve nasıl geliştiğini deşifre etmesini sağlamak için önemli. Bu da Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğunu anlamak için kritik öneme sahip.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden astronomi profesörü ve araştırmanın ortak yazarı Raymond Jeanloz, Jüpiter'in Dünya'nın varlığı açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

"Jüpiter özellikle ilginç çünkü Dünya'nın oluştuğu iç bölgeyi korumaya yardımcı olduğu düşünülüyor" diyen Jeanloz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Jüpiter sayesinde burada olabiliriz.

 

Independent Türkçe, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU