Çin'de bu yıl tema devrim: "Kızıl turizm" kapsamında 50 milyon ziyaretçi bekleniyor

Çin Komünist Partisi, temmuzda kuruluşunun 100. yılını kutlayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, 2020'de 100 tane tur rehberini seçerek "kızıl bölgeler"de görevlendirmişti (Reuters)

Çin'e bu yıl devrim temalı "kızıl turizm" seyahatleri kapsamında 50 milyon ziyaretçinin gelmesi öngörülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kızıl turizm" konsepti ilk defa resmi olarak 2004'te ülkenin ulusal turizm planlamalarına dahil edilmişti.

2012'de Çin'in "en üst düzey lideri" olan Şi Cinping ise "kızıl turizme" çoğu konuşmasında destek verdi ve sektörün büyümesine katkı sağladı. Böylelikle Çin'deki Komünist Devrim bağlamında tarihi ve kültürel öneme sahip "kızıl bölgelerin" sayısı geçen yıllarda hızla arttı.

Öte yandan Kovid-19 pandemisi nedeniyle seyahat yasakları ve tecritler getirilse bile, yerel turistler "kızıl turizm"in canlanmasında önemli rol oynadı.

Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nden Çin turizm politikaları uzmanı Mimi Li, "2020'de kızıl turizme katılanların sayısı 100 milyonu geçti ve yurtiçi seyahatlerin yüzde 11'ini bu kişiler gerçekleştirdi. Bu olağanüstü" dedi.

Temmuzda kuruluşunun 100. yılını kutlamayı planlayan Çin Komünist Partisi de bu artış fırsatını kaçırmayarak "kızıl turizm"i devrim teması çerçevesinde daha da geliştirmek istiyor. 

Ülkenin en büyük seyahat rezervasyon platformu Ctrip, bu yılın başında ziyaretçiler için 100 benzersiz gezi rotası sundu. Paket turlardan bazılarında Çin Komünist Partisi'ne kabul yeminini tekrar etme ve devrim şarkılarını hep bir ağızdan söyleme gibi etkinlikler bulunuyor.

Platformun tahminlerine göre bu yıl "kızıl turizm"e toplamda 50 milyon kişinin katılması bekleniyor.

Li, "kızıl turizm"in ilk başta ortaya çıktığında eğitim odaklı olduğunu, devlet yetkilileri ve öğrenciler için zorunlu aktiviteler içerdiğini söyledi.

Zamanla demografinin değiştiğini söyleyen akademisyen "Önemli bölgeleri zorunlu olduğundan değil kendisi görmek istediği için ziyaret eden turistlerin sayısında giderek artış yaşanıyor" dedi.

Öte yandan, "kızıl turizm"i eleştirenlerse, komünist rejimin bunu ideolojik bir amaçla yaptığını ve "kızıl bölgeler"e düzenlenen gezilerde tarihi olayların çarpıtılarak anlatıldığını savunuyor.



Independent Türkçe, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU