"Bağışlarla kendine lüks evler aldı" denilen Black Lives Matter kurucusu istifasını açıkladı

Cullors, aşırı sağcıların karalama kampanyası olarak tanımladığı iddiaların istifa kararını etkilemediğini söyledi

Cullors, yaklaşık 6 yıldır üstlenen örgütün en öne çıkan lideriydi (AP)

Bağış paralarıyla lüks evler aldığı iddia edilen Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketinin kurucularından Patrisse Cullors bugün istifa edeceğini açıkladı.

37 yaşındaki aktivistin mal varlığı, 4 ev sahibi olduğu yönündeki haberlerin ardından tartışma yaratmıştı. 2013'te kurulan örgütün liderliğini yaklaşık 6 yıldır üstlenen Cullors, aşırı sağcıların kendisini hedef alan karalama kampanyası olarak tanımladığı iddiaların istifa kararını etkilemediğini, ikinci kitabına ve Warner Bros'la siyahların hayatını konu alacak televizyon projesine odaklanmak istediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cullors yayımladığı açıklamada "Bu geçiş sürecinde kurumu destekleyen akıllı, deneyimli ve çalışkan insanlarla BLMGNF'nin doğru ellerde olduğunu biliyorum. Derneğin gündemi aynı olacak: Beyaz üstünlüğünün kökünü kazımak ve hayat dolu kurumlar inşa etmek" ifadelerini kullandı.

Haber ajansı AP'ye konuşan Cullors, istifa kararını bir yıldan uzun süre önce aldığını kaydederek bağışlarla kendisine lüks evler aldığı iddialarını bir kez daha reddetti.

Geçen yıl 90 milyon dolar bağış topladı

Geçen yıl siyah ABD'li George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülkedeki protestolara öncülük eden ve tüm dünyada tanınan Black Lives Matter, şubatta yaptığı açıklamada 2020'de 90 milyon dolar (770 milyon TL) bağış topladığını duyurmuştu.  

Örgüt, faaliyet giderleri ve diğer siyah hakları kurumlarına yapılan yardımlar sonrasında geçen yılı 60 milyon doları (513 milyon TL) aşan bir bütçeyle tamamlamıştı.

Sağ görüşlü New York Post gazetesi, geçen ay kendisini Marksist olarak tanımlayan Cullors'un Malibu yakınlarında 1,4 milyon dolar (12 milyon TL) değerinde lüks bir ev aldığını, ayrıca üç evi daha olduğunu yazmıştı.

Sağ görüşlü kesimlerin yanı sıra bazı siyah aktivistler de iddialarla ilgili soruşturma başlatılmasını istemişti. Bazı siyah hakları örgütleri, bağış paralarının daha büyük bir kısmının polis şiddeti kurbanı siyahların ailelerine verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Black Lives Matter ise, Cullors'un 2013-2019 arasındaki çalışmaları için 120 bin dolar (1 milyon TL) aldığını duyurmuş ve iddiaları reddetmişti. Kurum, hayatını kaybeden siyahların ailelerine yapılan yardımları açıklamadığını kaydetmişti.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU