İran Dışişleri Bakanlığı: ABD ile müzakere için uygun ortam yok, gelişmeleri beklemek lazım

Bakanlık sözcüsü Abbas Musevi: Basra Körfezi’ndeki gerilimin ardından komşularımızın çabasını anlıyoruz ama arabuluculara hazır değiliz

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Musevi / Fotoğraf: AFP

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musevi, ABD ile herhangi bir görüşmelerinin olmadığını ve müzakere için halihazırda uygun bir ortam görmediklerini söyledi.

Musevi, bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında bölgedeki gelişmeler ve İran ile ABD arasındaki gerginlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musevi, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran diplomasisinin yeni bir sürece girdiğini belirtti. 

ABD ile herhangi bir görüşmemiz yok ve halihazırda ABD ile müzakere için uygun bir ortam görmüyoruz. Biz uluslararası anlaşmalara saygı temelinde hareket ediyoruz, ABD de buna dönebilir. ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle bu konu başarısızlığa uğradı. Biz bu şartlarda müzakere perspektifi göremiyoruz. Gelişmeleri beklemek lazım." 

Musevi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompe'nun öne sürdüğü 12 şartın bağımsız hiçbir ülke tarafından kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Pompeo İran'la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulamış, 12 maddelik şarttan bahsetmişti.

12 maddelik anlaşmanın en dikkat çeken maddesi İran'ın şu andaki ve önceki nükleer silah çalışmalarını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) bildirmesi ve ağır su reaktörleri dahil olmak üzere uranyum üretimini sonlandırması gerektiğiydi. 

Musevi bununla ilgili müzakare masasını terk edenin İran olmadığını vurguladı. 

Biz müzakere masasını terk etmedik, nükleer anlaşma hâlâ devam ediyor. İran her şarta hazırdır. Müzakere için herhangi bir ortam yok. Kendileri ne yapacaklarına karar vermelidir. Biz onlara ne yapacaklarını söyleyecek durumda değiliz ve onların davranışlarına göre kararımızı veririz."

Bölgede arabuluculuk çabaları 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü arabuluculuk için kimseye öneride bulunmadığını ve arabuluculuk aşamasında olmadıklarını kaydetti.

Arabuluculuk için bazı gereklilikler var, İran ile ABD arasındaki gerginliğin nedeni bu ülkenin nükleer anlaşmadan çıkması ve sözüne bağlı kalmamasıdır. Farklı ülkeler muhtelif motivasyonlarla bu konuyu takip ediyor, biz de onları dinliyoruz. Biz şu an ara buluculara hazır değiliz."

ABD'nin yaptırımlarına karşı çıkan Türkiye'nin takip ettiği politikalarla ilgili bir soru üzerine Musevi, "Türkiye, dost ve komşu ülkelerimizden biridir. Bu ülke ile ilişkilerimiz çok yönlü ve stratejiktir, bunun en belirgin da enerji alanındadır. Türkiye'nin resmi düzeyde ve pratikte çelişkili herhangi bir davranışını görmüyoruz." diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU