Merkez Bankası başkan yardımcısı görevden alındı

TCMB Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı, yerine Porf. Dr. Semih Tümen atandı

Şahap Kavcıoğlu'nun TCMB Başkanı olarak atanmasının ardından ikinci kez başkan değişikliği yapıldı / Fotoğraf: AA

TCMB Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı, yerine Porf. Dr. Semih Tümen atandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oğuzhan Özbaş, 30 Ağustos 2019 tarihinde TCMB başkan yardımcılığına atanmıştı.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu sekiz akademisyenin tamamı kendisinin uluslararası kabul gören çalışmalarına dikkat çekerek, Tümen'in TCMB için bir kazanım olduğunu düşündüğünü söyledi. Akademisyenler Tümen'in istihdam alanındaki çalışmalarının öne çıktığına da dikkat çektiler.

Hali hazırda TCMB'de görev yapan bir çalışan, "Bankanın geleceği için oldukça iyi bir atama. İstihdam piyasasındaki uzmanlığı akademik çevrede geniş kabul görmüş biridir. 20 yıl üzeri TCMB tecrübesine sahip. Piyasada da ismi bilinen değerli bir ekonomist. Ben PPK'ya katkısının kuvvetli olacağını düşünüyorum" dedi.

Semih Tümen kimdir?

Elazığ’da 1977 yılında doğan Semih Tümen, 2000 Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Sonrasında 2006 yılında London School of Economics Ekonometri ve Matematiksel Ekonomi, 2007 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümleride yüksek lisans; 2012 yılında ise Chicago Üniversitesi Ekonomi doktora programlarını tamamladı.

TCMB'de 2002 yılında uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Tümen, 2011 yılında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğünde ekonomist olarak görev yapmaya başladı. Tümen, 2015-2016 yılları arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdür Yardımcılığı; 2016-2018 yılları arasında ise Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Tümen, 2018 yılından sonra TED Üniversitesi, İktisat bölümünde Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde Danışman olarak görev yaptı.

ozbas.jpg
Görevden alınan Oğuzhan Özbaş, 30 Ağustos 2019'dan bu yana  TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu / Fotoğraf: AA

 

Tümen ayrıca, 2015 yılından itibaren Institute of Labor Economics ve Economic Research Forum'da Bilim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Uluslararası dergilerde birçok çalışması yayımlanan Tümen, pek çok uluslararası akademik dergide de hakemlik ve editörlük yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan  20 Mart 2021'de Naci Ağbal'ı TCMB başkanlığı görevinden alıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nu atamıştı.

30 Mart 2021'de ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alınmış, yerine Mustafa Duman atanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU