İsrail bombardımanlarında evini ikinci kez kaybeden Filistinlinin ağzından Gazze’de yaşananlar

Gazze Şeridi 11 günlük savaşın ardından normal hayata dönme mücadelesi veriyor

Ramiz el-Mısri’nin Gazze Şeridi'nde eskiden evinin bulunduğu yerde İsrail bombardımanı sonrası açılan ve suyla dolan çukur (AP)

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da Ramiz el-Mısri adlı Filistinlinin, İsrail’in 2014 yılındaki bombardımanlarında yıkılan evini yeniden inşa etmesi üç yılını aldı. Ancak geçtiğimiz hafta yeniden başlayan çatışmalarda İsrail’in düzenlediği hava saldırısında Mısri’nin evinin yeniden yıkılması sadece birkaç saniye sürdü.

İsrail’in attığı füze Mısri’nin sahibi olduğu binayı tamamen yıkarken evin bulunduğu yerde açılan dev krater ve ölüm dışında geriye hiçbir şey kalmadı.

Uluslararası haber ajanslarına konuşan Mısri (39), “Evime döndüğümde ve binanın olduğu yerde bu büyük deliği görünce şok oldum. Savaş bitmedi. Hala savaşla karşı karşıyayım” dedi.

İsrail'in Gazze’ye uyguladığı abluka da dahil olmak üzere Filistinlilere yönelik kuşatmasına işaret eden Mısri “Çocuklarım sağa sola dağılmış durumda. İki şurada, üçü burada, biri de orada. Gerçekten çok zor durumdalar. İşgal devam ettiği müddetçe her gün ölümle burun buruna yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazze’de 11 gün süren çatışmanın ardından ateşkesin yürürlüğe girmesi ile birlikte Ramiz’in sekiz çocuğu, eşi ve erkek kardeşinden oluşan Mısri ailesi, uluslararası yardımın evlerinin yeniden inşasına yardımcı olmasını umuyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre 2014'teki 50 günlük savaştan daha kısa sürse de son savaş Gazze’deki mahalleleri enkaz haline getirirken 141 bin ev  zarar gördü. Ancak bu savaştan sonra, uluslararası bağışçılar, Gazze Şeridi’ni yeniden inşa etmek için 2,7 milyar dolarlık yardım sözü verdiler. Fakat yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını krizinden ve Ortadoğu'da yıllardır devam eden diplomatik girişimler yüzünden zaten tükenmiş olan uluslararası toplumun bu kez ‘cüzdanını’ yeniden açmaya hazır olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Uyarı telefonu

Fransız Haber Ajansı (AFP) ise olayı şöyle aktardı:

Mısri, geçtiğimiz Çarşamba günü saat İsrailli bir istihbarat görevlisinden karısı ve çocuklarıyla birlikte binayı terk etmesini isteyen bir telefon aldı.

Mısri’ye göre, İsrailli istihbarat görevlisinin çağrısından sonra kimse hangi evin hedef alınacağını bilmiyordu. Ancak düzenlenen hava saldırısında Mısri’nin evi tamamen yıkıldı. Mısri ailesi yakındaki küçük bir hastaneye sığındı. Dakikalar içinde, İsrail savaş uçaklarından atılan füzeyle üç katlı yerle bir oldu. Evin olduğu yerde altı metre derinliğinde bir krater açıldı. Açılan büyük krater, füzenin su boruları ve kanalizasyon şebekelerini de patlatması nedeniyle suyla dolarken füze binayı vurduğu sırada meydana gelen patlama yüzünden yakınlardaki binaların camları kırıldı. Patlama o kadar şiddetliydi ki, evlerin beton kirişleri muhtemelen onarılamayacak şekilde tahrip oldu.

Ramiz Mısri, evinin yeniden inşa edilmesinin yine üç yıl sürüp sürmeyeceğini sorgularken “2024'e kadar evsiz mi kalacağım?” diye sordu.

Gazze Şeridi’nde dün (Pazar), buldozerler sokakları yeniden açmak için çalışırken moloz yığınlarında biriken kanalizasyon suyunun çekilmesi için seyyar bir pompa yerleştirildi. Şehir işçileri, tahrip olmuş elektrik kablolarını toplarken, enkaz yığınları kaldırılmayı bekliyordu.

2.jpg
Fotoğraf: AP

 

Normal hayata dönme çabası

İsrail, Hamas’ın silah edinmesini engelleme gerekçesiyle 2007 yılından bu yana Gazze Şeridi’ne abluka uyguluyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, BM’nin uzun süredir İsrail'e Gazze ablukasını kaldırması çağrısında bulunduğunu ve buna devam edeceğini söyledi.

İsrail, son çatışmalar sırasında Hamas hedeflerini vurduğu gerekçesiyle Gazze'de yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Hamas ve diğer silahlı gruplar, İsrail şehirlerine, çoğu engellenen veya açık alanlara düşen 4 binden fazla roket fırlatarak İsrail’in hava saldırılarına karşılık verdi.

BM, geçtiğimiz Cuma günü sona eren savaşta yaklaşık bin evin yıkıldığını tahmin ediyor. Hastings, yüzlerce konutun ise büyük ihtimalle oturulamayacak kadar ağır hasar gördüğünün tahmin edildiğini söyledi. Hastings ayrıca ağır bombalamanın, maddi hasarın yanı sıra Gazze sakinlerinin psikolojisine de büyük zarar verdiğini belirtti.

3.jpg
Fotoğraf: AP

 

AP, savaşın gerçek yarattığı maliyetin hemen anlaşılamayacağını kaydetti.

Öte yandan Filistinli sağlık yetkilileri, savaşta 66'sı çocuk 39'u kadın 248 Filistinlinin öldüğünü, binlerce kişinin yerlerinden edildiğini, yoksul ve kuşatma altındaki Gazze’deki binaların büyük hasar gördüğünü ve bin 900 kişinin yaralandığını açıkladılar. Buna karşın İsrail tarafında ikisi çocuk 12 kişinin öldüğü bildirildi.

Geçtiğimiz Cuma günü ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra, binlerce Gazzeli, hasar alan binalardan geriye kalan toz ve enkazları bir eşek arabasıyla kaldırmaya ve normal hayata dönmeye çalışıyor. Yetkililer, hasarın boyutunu tespit etmeye çalışırken Gazze sakinleri evlerinin ve işyerlerinin durumunu incelemeye başladılar.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU