Mermi gibi ateşlenen su ayıları, bir dayanıklılık testini daha geçti

Araştırmacılara göre, elde edilen sonuçlar Dünya’da hayatın çok uzun zaman önce bir başka gezegenden taşındığını ileri süren panspermia teorisinin imkansız olmadığını gösteriyor

Aşırı sıcağa ve soğuğa dayanabilen su ayıları milyonlarca yıldır hayatta (Amerikan Doğal Tarih Müzesi)

"Dünyanın en dayanıklı canlısı" olarak kabul edilen tardigradlar ya da daha yaygın ismiyle su ayıları, yeni bir deneyde ne kadar dayanıklı olduklarını bir kez daha kanıtladı.

Okyanusun en dibindeki basıncın 6 katına ve aşırı radyasyona dayanabilen, insanlığı yok edebilecek bir kıyamette dahi yaşamaya devam edeceği söylenen bu mikroskobik canlılar, silahtan mermi gibi fırladığında bile hayatta kalabilir mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'taki Kent Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, bu sorunun yanıtını öğrenmek için ilginç bir deneye imza attı. Su ayılarının yüksek hız etkisine dayanıklılığını ölçmeyi amaçlayan ekip, bir grup su ayısını dondurdu. Metabolizma hızları normalin yüzde 0,1'ine düşen donmuş su ayılarının bulunduğu su kütleleri mermi haline getirildi ve farklı hızlarda ateşlendi.

Araştırmada su ayılarının saniyede 900 metrelik bir hızın etkisine karşı dayanıklı olduğu görüldü. Ancak gözle görülmeyen canlıların bundan daha yüksek bir basınç ve hız karşısında hayatta kalamadığı tespit edildi.

Deney sonrası hayatta kalan donmuş durumdaki su ayılarının normale dönmesi de uzun zaman aldı.

"Panspermia teorisi imkansız değil"

Bilim insanlarına göre, bu araştırma canlılığın gezegenler arasında geçiş yapabilmesi anlamına gelen panspermia teorisi açısından da önemli sonuçlara yol açtı.

Science dergisine konuşan araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların Dünya'da hayatın çok uzun zaman önce bir başka gezegenden taşındığını ileri süren panspermia teorisinin imkansız olmadığını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca bu sonuçlara göre, uzay gemilerinin diğer gezegenlerden su ayıları gibi dayanıklı olası yaşam formlarını taşıyor olabileceği de kaydedildi.


Independent Türkçe, Live Science, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU