Akşener protestosu için İYİ Parti'den "önceden hazırlanmış provokasyon", AK Parti'den "etki/tepki" açıklaması

Akşener'in Rize'ye yaptığı ziyaret sırasında yaşanan olaylar için İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık “önceden hazırlanmış provokasyon” diyerek AK Parti Çayeli İlçe Başkanının bizzat katıldığını iddia etti. AK Parti’li başkan ise kendisini savundu

Meral Akşener’in Rize’de gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaşanan olaylara ilişkin İYİ Parti ve AK Parti'nin yerel yöneticilerinden karşılıklı suçlamalar geldi / Kolaj: Independent Türkçe

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Rize ziyareti sırasında yaşanan olaylara dair hem İYİ Parti l başkanı hem de olayları yönlendirmekle suçladığı AK Parti Çeyeli İlçe Başkanı Sözcü gazetesine konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, Genel Başkanı Meral Akşener'in Rize'ye yaptığı ziyaret sırasında yaşanan olayların provokasyon olduğunu söyledi.

Özyanık, kent merkezine asılan "Burası Rize. Laf ettirmeyiz Reis'e" şeklindeki pankartların kaldırması için Emniyet Müdürüyle görüştüğünü, kendisinden savcılık kararı istendiğini dile getirerek, Çayeli'nde yaşanan olaylarda ise AK Parti İlçe Başkanının bizzat katıldığını ileri sürdü. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Rize’de gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaşanan olayların önceden planlandığı belirtildi. İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Özyanık, il merkezinde bulunan üst geçitlerin her iki tarafına “Burası Rize. Laf ettirmeyiz Reis’e” diye pankartlar asıldığını, Çayeli’nde ise geceden AK Parti’liler tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu afişlerin konulduğu söyledi.

"128 milyar dolar nerede afişini kaldıranlar bizden savcılık kararı istedi"

Özyanık, “Emniyet Müdürü ile Genel Başkanımız gelmeden önce görüşerek durumu anlattım. Bir Genel Başkan olduğunu, daha önce bakanlık yaptığını belirterek tedbirlerin alınmasını istedim. Bana tüm tedbirlerin alınacağını söyledi. Kente geleceği gün de sabah arkadaşlarla çıkıp, yol güzergahını eksik var mı diye dolaştık. Her şey normaldi. Pankart falan yoktu. Sonra biz İkizdere’ye geçtik. Bir süre sonra partiden arkadaşlar üst geçitlerde pankartlar olduğunu söyledi. Ben de Emniyet Müdürü’nü arayarak bunların kaldırılmasını istedim. Ama 128 milyar dolar nerede afişlerini apar topar kaldıranlar bana ‘savcılık kararı gerekiyor’ dedi. Zamanın kısa olması ve programda olduğumuz için savcılığa başvuru yapamadık” dedi.

"Pankartları polisler koruyor"

Emniyetin istese afişleri kaldırabileceğini söyleyen Özyanık, “Emniyetten olumsuz cevap alınca arkadaşlar afişleri kaldırmak için üst geçitlere gidiyor. Ancak polislerin orada afişlerin başında nöbet tuttuğunu görüyorlar. Onlara afişlerin kaldırılmasını söylüyorlar. Onlarda emir olmadan kaldıramayacaklarını belirtiyor. Biz, ‘Şehrimize hoş geldiniz’ diye hazırladığımız pankartlara bile zorla izin alıyoruz. İşin ilginç tarafı o afişler hala duruyor. İstese emniyet kaldırabilir. Ama talimat almış” diye konuştu.

"Provokasyon birkaç gün önce başladı"

Meydana gelen olayların Rize halkının geneliyle bir alakası olmadığı dile getiren Özyanık, bu olayları çıkaranların bir grup olduğunu söyledi. Özyanık, yapılan provokasyonun birkaç gün önceden hazırlandığı ileri sürerek, “Bunlar bir günlük işler değil. Bunları 3-4 gün önceden hazırlamışlar. Çayeli’nde ilçe binamızın yanına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafını geceden astılar. Sokaklara afişler koydular. Üye kayıt standını esnaf ziyareti yapacağımız sokağa geceden yerleştirdiler. Ama Rize halkı bunlara uymadı. Genel Başkanımız esnaf ziyaretini ‘Cumhurbaşkanı Akşener’ sloganlarıyla dolaştı. Esnaf ve vatandaşlar başkanımızdan yaşanan olaylardan dolayı özür dilediler” diye konuştu.

“AK Parti ilçe başkanı da olayların içinde"

Çayeli’nde meydana gelen olaylardan sonra video ve fotoğraflarda inceleme yaptıklarını belirten Özyanık, “ Çayeli’ndeki olaylarda Çayeli AK Parti İlçe Başkanı da var. AK Parti Rize Milletvekili, sosyal medya hesabından afişi paylaşıyor. Ona sahip çıkıyor. Kimlerin yaptığı belli. Ama bu olaylar partimizi Rize’de güçlendirmiştir. Bu yapılanlar bizim kültürümüze yakışmamıştır” dedi.

AK Parti'li vekilden afişli paylaşım

AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı, dün 15:52 sosyal medya hesabında afişin fotoğrafını paylaşarak, “Günlerdir provokasyon peşindeler! Rize'ye diğer illerden toplama adeta tahrik gücü kalabalıklarla geliyorlar, adına da esnaf ziyareti diyorlar. Cumhurbaşkanının memleketinde denenecek her oyun, oyun kurucuları mahcup eder. Burası Rize, laf ettirmeyiz Reis'e” ifadelerini kullandı. Ardından da, “Kendi ülkenin Cumhurbaşkanına katil benzetmesi yapıp, iki gün sonra onun en çok destek gördüğü, en çok sevildiği ilde, baba ocağında böyle bir program hangi maksatla düzenlenir? Bunun adı provokasyon değil de nedir?” diye yazdı.

AK Parti'li Başkan: Etki-tepki denklemi kendiliğinden kuruldu

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Çayeli ziyareti sırasında yaşanan olaylar sırasında kalabalığın arasında görüntüleri ortaya çıkan AK Parti Çayeli İlçe Başkanı İshak Karahan, "Birebir sokakta olabilecek anlık ve bireysel tepkileri önleyebilmek adına tüm riskleri alarak hemşerilerimizin yanında durduk" dedi.

İshak Karahan, eylemciler arasında bulunduğunu doğrulayan bir açıklama yaparak, kalabalığı yatıştırmaya çalıştığını savundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İshak Karahan, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız ile ilgili anlamsız ve yakışıksız bir şekilde “Netanyahu” benzetmesi yapıldığı anda ilçemiz sokaklarında hemşerilerimizin verdiği refleksi hiç kimse belli ki bilmiyor. O sebeple malum talihsiz açıklama yapıldığı günden itibaren olası gerginliklerin önüne geçebilmek adına en önemli önceliğimiz ulaşabildiğimiz tüm hemşerilerimize sağduyulu olmaları gerektiğini, olası provakasyonlara kapılarak herhangi bir taşkınlığa sebebiyet vermemelerini, genel başkanımıza yapılan saygısızlık ne kadar ağır olursa olsun bize yakışanın sadece ona sahip çıkmak adına hakaret ve şiddetten uzak demokratik bir şekilde tepki göstermemiz olduğunu, olası bir taşkınlık veya gerginliğin en fazla ilçemize zarar vereceğini anlatmak ve hemşerilerimiz ile birebirde süreci istişare etmek olmuştur. Bu bağlamda ilçemiz yöneticileri ve kamu görevlileri ile sürekli istişareler yaparak yine dışarıdan gelmesi muhtemelen provakasyonları öngörmeye ve tedbirler almaya çalıştık.Hatta malum ziyaret günü Çayeli öncesinde İkizdere ilçemize yapılan ziyarette İYİ Parti adına bir iddiaya göre Erzurum'dan gelen ve İkizdereli hemşerilerimize inanılmaz bir şekilde saldıran cani ruhlu şahsı sosyal medyadan izleyince ulaşabildiğimiz herkesi tekraren sağduyulu olmaları konusunda ikaz ettik.Yetmedi, birebir sokakta olabilecek anlık ve bireysel tepkileri önleyebilmek adına tüm riskleri alarak hemşerilerimizin yanında durduk"

Eylemciler ve emniyet güçleri arasında yaşanan arbede görüntülerinde yer alan İshak Karahan, bu görüntüler için şunları söyledi:

"Malum heyet ilçemize ayak basar basmaz hemşerilerimize yönelik tekraren zikredilmesinden hicap duyduğumuz ifadelerle hakaret ve küfüre başlayınca maalesef etki/tepki denklemi kendiliğinden kuruldu ve hiçbirimizin olmasını arzu etmeyeceğimiz gergin bir ortam ortaya çıktı. Şahsım ve teşkilat mensubu arkadaşlarım adına üzerinde yorum ve yargılama yapılan görüntülerde varolan tek gerçek zaten oldukça sıkışık olan sokakta bir çoğunu tanıdığımız emniyet mensubu arkadaşlar ile maalesef tahriklere yenik düşmüş bazı hemşerilerimiz arasında gerginlik olmasını engelleme gayretimizdir"

Karahan, kendisine yöneltilen, “Kalabalığı provoke etti” iddiaları içinse; “Şahsımı ve teşkilatımı herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına sarfettiğimiz tüm gayretlerimizi hiçe sayıp, bizleri provokatör olmakla suçlayanları önce Mevla'ya havale ediyor, akabinde kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU