Hindistan'da korkutan kara mantar vakaları artarken, ilaç stokları eriyor

"Ani bir talep artışıyla karşı karşıyayız"

Kara mantar tedavisinde kullanılan amfoterisin-B ilacı, 8 hafta boyunca her gün uygulanıyor (Reuters)

Hindistan'daki Kovid-19 hastaları arasında kara mantar olarak da bilinen mukormikoz vakaları gün geçtikçe artıyor. Öte yandan, ülkedeki birçok bölgede hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlarda stok sıkıntısı yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kara mantar hastalığı, genellikle diyabet hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için ciddi tehdit oluşturuyor. Hastalık ayrıca Kovid-19 tedavisinde kullanılan steroidler tarafından da tetiklenebiliyor. Uzmanlar mevcut mukormikoz vakalarındaki artışın bundan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyor. Ayrıca kliniklerdeki steril ortam yerine evde oksijen tedavisi almak durumunda kalan kişiler de daha yüksek bir risk altında.

Toprak, bitki, dışkı veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkan mukormikoz, sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen ağır enfeksiyonlara yol açıyor. Hastalığın ileri seviyeye geçtiği kişilerde mantarın beyne yayılmasını önlemek için hastaların gözlerinin ameliyat yoluyla alınması gerekebiliyor.

Kara mantarın tedavisinde amfoterisin-B ilacı kullanılıyor. İlaç ağır yan etkilere yol açabileceğinden yalnızca hayati tehlikenin sözkonusu olduğu durumlarda uygulanıyor.

Ancak ülkede bu ilacın teminatında ciddi sıkıntı yaşanıyor. Hükümetse artan vaka sayılarıyla birlikte bir anda yükselen talep karşısında ilaç stoklarını yenilemeye çalışıyor.

Liman, Taşıma ve Su Yolları Bakanı Mansukh Mandaviya, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ani bir talep artışıyla karşı karşıya" olduklarını söyledi. Bakan, yetkililerin durumun farkında olduğunu ve ilacın hem ihracatını hem de ithalatını hızlandırmak için stratejiler hazırladıklarını belirtti.

Delhi'deki vaka artışlarına karşı harekete geçen hükümet, amphotericin B'nin dağılımını denetlemesi için uzmanların yer aldığı bir kurul oluşturdu. Buna göre hastaneler ilacın tedariki için kurulla görüşecek. Kurul da gün içinde birkaç kez toplanarak talepleri değerlendirecek ve ilacın en hızlı şekilde bulunmasını sağlayacak.

Geçen hafta, Uttar Pradeş'ten sonra ülkenin en kalabalık ikinci eyaleti olan Maharaştra'da bin 500 kara mantar vakası olduğu açıklanmıştı. Gucerat eyaletindeyse geçen ay 900 mukormikoz vakası tespit edilmişti.

Pandeminin başından bu yana kara mantar nedeniyle en az 52 kişi hayatını kaybetti.



Independent Türkçe, Live Science, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU