Eski İsrail Başbakanı Olmert: Gazze'deki savaş Netanyahu'nun iktidarda kalmasını sağlamaz

Olmert, "5. tur seçim Netanyahu iktidarının sonu olacak" dedi

Ehud Olmert, RT'den Kevin Owen'a konuştu (RT)

İsrail'in eski Başbakanı Ehud Olmert, halefi Binyamin Netanyahu'nun Hamas'la devam eden çatışmalar üzerinden iktidarını koruyamayacağını söyledi.

2006-2009 arasında başbakanlık görevini yürüten Olmert, Rus televizyonu RT'yle röportajında, Netanyahu'nun iktidarda kalmak için Gazze'deki savaşı sürdürmek istediği yönündeki görüşler konusunda çekimser kaldığını, ancak böyle bir planın da işe yarayacağını düşünmediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu'nun art arda gelen siyasi başarısızlıkları ve tabanının küçülmesi nedeniyle yakında iktidarı kaybedeceğini savunan Olmert, "Bence hiç kimse başkalarına karşı bir askeri eylemden faydalanmak istememeli ve Netanyahu'nun da kafasında böyle bir şey olmadığını umuyorum. Ama öyle bile olsa bunun ona bir yararı olmazdı" dedi.

İsrail'de iki yıldan kısa süre içinde düzenlenen 4 seçimde Netanyahu'nun hükümeti kurmayı başaramadığını ve yeniden seçime gidilmesini beklediğini kaydeden Olmert, "5. tur seçim Netanyahu iktidarının sonu olacak" diye konuştu.

"Batı Şeria'daki işgal, İsrail için büyük tehdit"

Gazze'yle yaşanan son savaşın tümüyle Hamas'ın hatası olduğunu savunan Olmert, Batı Şeria'daki işgalin İsrail'in stratejik bir hatası olduğunu da ifade etti. İki devletli çözümü desteklediğini söyleyen ve Netanyahu'yu Filistinlilerle barış için üzerine düşeni yapmamakla eleştiren eski İsrail Başbakanı, kendi iktidarı döneminde Batı Şeria'daki işgali sona erdirmeye çok yaklaştığını ancak Filistin tarafının bu fırsatı kaçırdığını da öne sürdü.

Batı Şeria'daki işgalin İsrail devletinin refahına yönelik en büyük stratejik tehdit olduğunu ve İsrail'in bu topraklardan çekilmesi gerektiğini belirten Olmert, "Bu bir tehlike ama barış adına böyle bir tehlikeyi göze almaya değer" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, RT

DAHA FAZLA HABER OKU