HSK seçiminde uzlaşı: 4 isim Cumhur İttifakı'ndan, 3 isim Millet İttifakı'ndan

HDP’nin dışında kaldığı uzlaşıya göre İYİ Parti 2, CHP 1 ismi belirleyecek

Fotoğraf: AA

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) TBMM’deki üye seçimlerinde uzlaşının sağlandığı bildirildi.

Buna göre AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 4 isim, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı da 3 ismi belirleyecek. "Biz pazarlığın ve ilkesizliğin tarafı olmadık ve olmayacağız" açıklamasında bulunan HDP, uzlaşma dışında kaldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “HSK üyelerinin uzlaşmayla seçilmesi çok önemli, bu perspektif için siyasi partilere teşekkür ederim" açıklaması yaptı.

Partiler hangi isimleri seçecek?

Ankara Gazetecisi’nin aktardığına göre partiler ve isim göstereceği adaylar şöyle:

AK Parti: Ergün Şahin, Bilal Temel, Aysel Demirel.

MHP: Hamit Kocabey.

İYİ Parti: Sinan Esen, Cumhur Şahin.

CHP: Ömür Topaç.

13 üyeden oluşan Hakimler Savcılar Kurulu'nun (HSK) Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı haricinde 11 üyesi bulunuyor. Bunların 4'ünü Cumhurbaşkanı Erdoğan atıyor. Kalan 7 üye TBMM Genel Kurulu tarafından belirleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP'nin tepkisi: Yargıya güven sıfırın altına inecek

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 7 kişilik Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin, Millet ve Cumhur ittifakları arasında "ilkesiz ve pazarlığa dayalı yöntemle belirlendiğini" söyledi.

Beştaş, şunları kaydetti:

Biz pazarlığın ve ilkesizliğin tarafı olmadık ve olmayacağız. Çünkü biz HSK'nın yapısını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki gülerde bu yeni HSK da yeni vahim kararlara imza atmaya devam edecektir. Yargıya olan güven zaten yerlerde sürünüyordu. HSK'nın 7 üyesinin pazarlık usulüyle, partilere bağlılıkla ve ilkesiz bir yaklaşımla belirlenmiş olması sonucu, artık yargıya güven sıfırın altına inecektir. Türkiye'de kimse kendini güvende ve özgür hissetmeyecektir. 

 

Independent Türkçe, Ankara Gazetecisi

DAHA FAZLA HABER OKU