İzlanda'dan yanardağ krizine ilginç çözüm

Yanardağ püskürmeleri sonucunda ortaya çıkan lavlar, ülkenin altyapı sistemlerini tehdit eder hale geldi

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'ndaki Geldingadalur vadisinde faaliyete geçen volkanik sistem, etkileyici manzaralarla turistlerin ilgi odağı oluyor (AFP)

İzlanda, Fagradalshraun volkanından gelen lavların bir su yoluna ulaşmasını engellemek için duvar örmeye başladı.

Lavların bu su yoluna ulaştığı durumda Reykjanes yarımadasının güney kıyısındaki bir elektrik hattına ve diğer altyapı sistemlerine zarar verebilir.

İzlanda Ulusal Yayın Servisi, lavların Geldingadalur vadisine bitişik bir vadi olan Nátthagi'den dışarı çıkmasını önlemek için dar bir geçide 4 metre yüksekliğinde bir toprak duvar inşa eden işçileri görüntüledi.
 

960x0.jpg

​​​​​​​(İzlanda Ulusal Yayın Servisi)


Forbes'un aktardığına göre işçiler, ilk duvarın inşası bittikten hemen sonra ikincisinin inşasına geçti.

İlk duvarın şu anda işe yaradığı ve lavları doğru tarafa yönlendirebildiği ifade edildi. Ancak nihayetinde bu duvarların ne kadar dayanacağını zaman gösterecek.

Söz konusu çalışmalar, İzlanda Doğa Tarihi Enstitüsü'nün Fotogrametri Bölümü'nden araştırmacıların analizlerine dayanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar işte bu çabalar kapsamında Geldingadalur vadisini dolduran ve yakındaki vadilere dökülen lav alanının üç boyutlu modelini oluşturdu.

Analizler sonucunda ortalama lav akışının yaklaşık 60 metre kalınlığında olduğu görüldü.

Bu haftasonu meydana gelen püskürmeler, Mart 2021'den bu yana lav akışındaki istikrarın sonunu getirdi. Akış hızı, sadece birkaç hafta öncesine kıyasla iki katına çıktı.

Kimyasal analizler, Geldingadalur vadisindeki püskürmeleri besleyen magmanın doğrudan 17 ila 20 kilometre derinlikteki kayaların erimesinden kaynaklandığını gösteriyor.

Uzmanlar, geçmişteki patlamalara dayanarak aktivitenin en az birkaç ay devam edeceğini tahmin ediyor.

 

Independent Türkçe, Forbes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU