Merkel’in sözcüsü: Hamas'ın İsrail’e roket atması terörist saldırıdır

Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert, “Almanya'da protestocuların Yahudi karşıtı sloganlar attığı ve İsrail bayraklarını yaktığı anti Semitist protestolara göz yummayacağız” dedi

Almanya'nın çeşitli kentlerinde İsrail'in Filistinlilere yönelik başlattığı operasyon protesto ediliyor / Fotoğraf: Reuters

İsrail ile Gazze'deki silahlı örgütler arasındaki savaşın büyümesine koşut dünya çapında İsrail karşıtı protestolar düzenlenirken, Almanya Başbakanı'nın Sözcüsü'nden açıklama geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2. Dünya Savaşı'ndaki Yahudi Soykırımı'nda Nazi Almanyası'nın sorumluluğunun gölgesinde İsrail'le ilgili yorumların geldiği Angela Merkel'in başbakanlığındaki hükümet, Kudüs geriliminden doğan İsrail ile Gazze'deki silahlı örgütler arasındaki yeni savaşa dair açıklamalar yaptı.

Müslüman göçmen kökenli nüfusa son sığınmacı kriziyle gelenlerin eklendiği Almanya'da Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert, basın toplantısında şu mesajları verdi:

  • Almanya'da Yahudi karşıtı protestolara göz yummayacağız. Almanya, protestocuların Yahudi karşıtı sloganlar attığı ve İsrail bayraklarını yaktığı anti Semitist gösterilere müsamaha göstermeyecektir.
  • Sinagoga saldıran ya da Yahudi sembollerine zarar verenler, dertlerinin bir devleti ya da bir hükümetin politikalarını eleştirmek değil, bir din ile ona mensup insanlara saldırganlık ve nefret yöneltmek olduğunu gösterir.
  • İsrail'e atılan Hamas roketleri terörist saldırıdır. Bunlar tek bir amacı olan terörist saldırılardır: İnsanları ayrım gözetmeksizin ve keyfi olarak öldürmek ve korku yaymak. Merkel hükümeti, İsrail'in bu saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını savunuyor.

“Gazze'de bir apartmanın İsrail tarafından vurulduğu ve çocukların öldüğü hava saldırılarını da kınamıyor musunuz?" şeklindeki soruya da Seibert, "Bugün gibi bir günde tutumumuz çok net. İsrail'e yönelik terörist füze saldırıları durmalı" dedi.

sieberty.jpg
Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert / Fotoğraf: AA

 

Öncesinde Berlin'in diğer en üst düzey isimlerinden benzer tonda açıklamalar geldi.

Steinmeier: Yahudilere karşı nefrete ülkemizde müsamaha göstermeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Almanya'da düzenlenen eylemlerdeki anti Semitist tutumu kınadı. Bild gazetesine makale yazan Alman Cumhurbaşkanı, "Kim tarafından olursa olsun Yahudilere karşı nefrete ülkemizde müsamaha göstermeyeceğiz... Davut Yıldızı'nın yer aldığı bayrağı kim sokaklarımızda yakar ve anti Semitist sloganlarla bağırırsa, sadece bizim gösteri özgürlüğümüzü suistimal etmekle kalmaz, işlem yapılması gereken bir suç işler" dedi.

Maas:  İsrail kendini savunabilmelidir

Yine anti Semitist eylemlere tepki gösteren Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Ülkemizde sinagoglara saldırıya hiçbir şekilde müsamaha gösterilemez... Ortadoğu'daki olaylardan Almanya'da Yahudiliğe inananların sorumlu tutulmasının ne sokakta ne de sosyal medyada kabul görmemesi gerekir" diye konuştu.

Ortadoğu’da şiddetin tırmanmasından sorumlu tuttuğu Hamas'ı 'İsrail'e karşı roket terörü uygulamakla' suçlayan Maas, şunları söyledi:

"Eğer İsrail şehirlerine 1000'den fazla roket atılıyorsa, bu zaten özel bir boyuttur. Böyle bir durumda İsrail kendini savunabilmelidir"

İsrail'in Filistin'e saldırılarını eleştiren Türk siyasetçi görevini bırakmak zorunda kaldı

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin Teşkilatı Yönetim Kurulu üyesi Ayten Erdil, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırılarını "terör" olarak nitelediği için görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in saldırılarını insanlık suçu olarak değerlendiren ve "Bu terörün savunulacak hiçbir yönü yoktur" ifadelerini kullanan Erdil'e partisinden ve sosyal medya kullanıcılarından tepki geldi.

CDU Berlin Teşkilatı Twitter üzerinden Ayten Erdil’in bu paylaşımına tepki göstererek, "Biz bu yaklaşımı kesinlikle paylaşmıyoruz. Bu CDU’nun politikasıyla bağdaşmaz. Biz onunla konuştuk yönetim kurulundaki görevini bıraktı" açıklamasında bulundu.

Ayten Erdil'in söz konusu paylaşımını sildiği ve telefonlarını kapatarak kimseyle görüşmek istemediği öğrenildi.

 

AA, Sputnik Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU