Koço köyü anma yerine dönüşecek: Nadia Murad Ezidiler için yeni bir köy inşa ediyor

Nobel Barış Ödüllü Ezidi aktivist Nadia Murad, IŞİD’in katliamlarına maruz kalan Koço köyünü korumaya alarak, köyden 4 kilometre uzakta yeni bir köy inşa edeceği bildirildi

Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı

Nadia Murad'ın Temsilcisi Selah Hasan, "Nadia's Initiative" kuruluşunun Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliğiyle Ezidi topluluğuna hizmet projeleri kapsamında yeni bir köy inşa edeceğini duyurdu.

Koço köyünden 4 km kuzeyinde inşa edilecek köyün, ilk etabında 150 evin yanı sıra okul, hastane, cadde ve park inşa edilecek.

İnşa edilecek köye yerleşecek aile sayısının henüz belli olmadığını dile getiren Selah Hasan, talebin artması halinde köyün genişletileceğini kaydetti.

Selah Hasan, projenin işleyiş mekanizmasına ilişkin ise, "İnşa edilecek köye, sadece Ezidiler ve ihtiyacı olanlar yerleştirilecek. Projenin, 2023 sonunda tamamlanması planlanıyor" dedi.

IŞİD'in saldırılarından önce Koço köyünde 196 hane vardı ve bu evlerin büyük çoğunluğu yıkıldı veya tahrip edildi.

Nadia Murad'ın temsilcisi Selah Hasan, kamplardaki aileleri ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

Independent Türkçe’ye konuşan Duhok’taki Şeyhan göçmen kampında kalan Hediye Murad (35), yaşamlarının her geçen gün daha çok kötüye gittiğini belirterek, bu tür projelere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Şengal, Ninova, Mart 2019,Ezidilerin ilk toplu mezarlarının kazı törenine katılan IŞİD mağdurlarının aileleri Foto İbrahim Ezidi.jpeg

Şengal, Ninova, Mart 2019,Ezidilerin ilk toplu mezarlarının kazı törenine katılan IŞİD mağdurlarının aileler / Fotoğraf: İbrahim Ezidi

 

Hediye Murad, "Avrupa’ya gidemedik bari burada iyi bir yaşamımız olsun. Ne yazık ki ne kendimizin ne de çocuklarımızın geleceğinden umutlu değiliz" diyor.

Bu konuyla ilgili, Koço köyü muhtarı Merwan Cad ise, şöyle konuştu:

"Koço göçmenleri projeyi onayladı. Çok iyi bir projedir. Bizim için önemli olan projenin yakın zamanda tamamlanmasıdır. Kamplarda yaşayanlar artık kamp hayatından bıkmış durumdalar.

Evlerin yanı sıra su, elektrik, okul ve hastane gibi diğer hizmetlerin tamamlanması halinde Koço halkının köye döneceğinden şüphe yok. Önceliğimiz ise tabi ki güvenliğin sağlanmasıdır."

İnşa edilecek ev sayısının yeterli olmadığını dile getiren Cad, IŞİD saldırılarından önce Koço köyünde 225 aile yaşadığını ancak 80 ailenin yurtdışına çıktığı bilgisini vererek, "150 evin inşa edileceği söylenildi. Kendilerine de belirttik, bu evler yetersiz ve 250 evin inşa edilmesini istedik, çünkü son altı yılda aile sayısı arttı" ifadelerini kullandı.

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te başta Koço köyü olmak üzere, tüm bölgede toplu katliamlar gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Müdürlüğü verilerine göre, IŞİD'in 2014 yılında Şengal’de düzenlediği saldırıda 2 bin 293 Ezidi öldürüldü.

Buna ek olarak, 6 bin 417 Ezidi kaçırıldı ve bunlardan 2 bin 880'inin akıbeti hâlâ bilinmiyor.

Şengal ilçesi sınırlarında, IŞİD'in bölgeye hakim olduğu döneme ait onlarca bireysel mezarlığın yanı sıra 80 toplu mezar bulundu.

Toplu mezarlarda bulunan kurbanların çoğu Koço köyü sakinlerinden oluşuyordu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU